Štrahe: Zapad ne želi mir, ćutali su pre osam godina, ćute i sada

Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe rekao je da zapadni i nemački političari godinama ćute i nisu zainteresovani da reše konflikt u Ukrajini.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2023.

15:33

Štrahe: Zapad ne želi mir, ćutali su pre osam godina, ćute i sada
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA Credit EPA-EFE

On je podsetio i da je 2014. godine tokom puča u Ukrajini nedemokratskim metodama i s primenom nasilja svrgnuta tadašnja legitimno izabrana vlast, nakon čega je izbio konflikt na istoku Ukrajine koji je potom koštao hiljade života.

"Gde su tada bili nemački i evropski političari koji su želeli mir? Zašto nisu tada rekli `stop`? Ćutali su. Ćutali su i onomad kad su zabranjivali ruski jezik", naglasio je.

Štrahe je konflikt u Ukrajini nazvao "posredničkim ratom" te je dodao da je priznanje Angele Merkel o neozbiljnosti Minskih sporazuma potvrdilo činjenicu da je Zapad odugovlačio kako bi dodatno naoružao Ukrajinu.

"I gde je sada taj internacionalni mirovni pokret? Gde su sada zeleni, socijaldemokrate koji su nekada postojali? Danas su to najstrašniji jastrebovi", naglasio je Štrahe misleći na aktuelnu vlast u Nemačkoj.

Inače, Štrahe je ovaj govor održao u Drezdenu pred okupljenim građanima koji se protive isporukama naoružanja Kijevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: