Da, Bela kuća je zvala Kremlj. Morali su

Sjedinjene Američke Države su neposredno pre posete američkog predsednika Džozefa Bajdena Ukrajini uspostavile kontakt s Rusijom, navodi agencija AP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2023.

14:49

Da, Bela kuća je zvala Kremlj. Morali su
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Pozivajući se na svoj izvor iz Bele kuće, ta agencija je navela da je razlog za poziv Moskvi bio taj da se isključe greške koje bi mogle da dovedu do direktne konfrontacije dve nuklearne sile.

"Bela kuća nije iznela detalje, ali je izjavila da je osnovna komunikacija sa ruskom stranom bila kako bi se isključile konfliktne situacije neposredno pre posete Bajdena, a sve sa ciljem da se izbegnu greške koje bi dovele do direktnog konflikta dve nuklearne sile“, navodi se u materijalu agencije.

Podsetimo, američki predsednik je danas iznenada posetio Kijev i sastao se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Pre njegovog dolaska, kada se zvanično nije ni znalo da će Bajden stići ujutru, glavni grad Ukrajine bio je potpuno blokiran, a gradom su odzvanjale sirene za vazdušnu opasnost.

Naknadno je otkriveno i da je Bajden, koji je zvanično trebalo da održi govor u Poljskoj uoči godišnjice početka ruskog napada na Ukrajinu, u Kijev stigao vozom. Sve vreme je praćen velikim merama obezbeđenja, a najmanje dva osmatračka aviona boing E-3B sentri američkog vazduhoplovstva kružila su u blizini poljsko-ukrajinske granice.

Stoga i ne čudi kontakt Vašingtona s Moskvom u trenucima Bajdenove posete, budući da se radi o teritoriji na kojoj se dešavaju i raketni napadi i deluju PVO sistemi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: