"Želi da im zagorča život"; Preko Srbije? "Naravno... Srećom, Rusi su idioti"

Ruski opozicionar Mihail Hodorkovski ukazao je da će predsednik Rusije Vladimir Putin, preko Srbije, pokušati da destabilizuje Balkan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2023.

07:34

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Prema njegovim rečima, on želi da oteža život Evropljanima i dodao je da Rusija ima veliki uticaj na Austriju.

"Putin podržava radikale bilo koje vrste. Cilj mu je destabilizacija kako bi mogao da se pozicionira kao neko ko upravlja nestabilnom situacijom. Ako se rat nastavi, pokušaće da destabilizuje Balkan, kako bi otežao život Evropljanima", rekao je Hodorkovski.

Na pitanje da li će to učiniti preko Srbije odgovorio je sa "Naravno".

"Na sreću su Rusi idioti. Oni su to u Crnoj Gori pokušali i od sebe odgurnuli tu zemlju, izgubili na uticaju. Ali ne može se uvek računati na to da će uvek biti idioti. Nakon sankcija je uticaj Rusije postao manji, na primer, u Nemačkoj. Ali desničarske partije su prirodni partneri Putina. To i zna. I pošto glasači radikalne desnice uobičajeno podržavaju Putina, onda ni ne gube podršku ako Putin započne rat. To treba obrazrivo pratiti", objasnio je Hodorkovski za bečki dnevnik "Standard".

"Putinov uticaj je ogroman"

On je istakao i da Rusija ima ogroman uticaj i u Austriji.

"Imajući u vidu broj profesionalnih ubica-spavača, za Putina je mnogo lakše da ubije nekoga u Austriji nego u bilo kojoj drugoj evropskoj državi"; objasnio je on.

Zbog toga je, naglašava, bugarski novinar Hristo Grozev, iz bezbednosnih razloga nedavno napustio Beč.

"Putinov uticaj u Austriji je ogroman, i to pokazuju rezultati mog Centra Dosije, koji istražuje njegov ilegalni uticaj na druge države. Ne znam koliko će Austrija želeti ponovo da zauzme ulogu kao za vreme Hladnog rata, kada je Beč, takoreći, bio centar interakcije obaveštajnih službi. Kada je bio mesto za zaobilaženje sankcija. Zbog današnje integracije Evrope nisam siguran koliko bi druge zemlje bile srećne ako bi Austrija preuzela tu ulogu", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: