Težak udarac – blokada

Direktor kompanije SpaceX saopštio je da je američka kompanija blokirala korišćenje svog sistema Starlink za kontrolu ukrajinskih dronova.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2023.

17:25

Težak udarac – blokada
EPA-EFE/Carina Johansen NORWAY OUT

Gvin Šotvel je rekla da ukrajinska vojska više neće moći da koristi Starlinkov satelitski internet za korišćenje dronova u vojnim operacijama.

Starlink bi trebalo da se koristi samo u humanitarne svrhe, rekao je Šotvel, kao što je obezbeđivanje internet konekcije bankama, bolnicama i civilima. „Starlink ne može da se koristi kao oružje, nikada za to nije bio namenjen“, rekao je direktor kompanije u vlasništvu milijardera Elona Maska, piše Rojters. Naime, kompanija je dobila informaciju da Starlink koristi i ukrajinska vojska, između ostalog, za kontrolu dronova, jednog od glavnih i izuzetno efikasnih naoružanja u ratu u istočnoj Evropi.

"Postoje mere koje možemo da preduzmemo da ograničimo njihovu upotrebu Starlinka za dronove. Već smo preduzeli neke. Znamo da vojska koristi Starlink terminale za komunikaciju, i to je normalno. Ali ne želimo da ih koriste u napadima", rekao je Šotvel. Portal Meduza, nedavno zabranjen u Rusiji, piše da je Ukrajina dobila 30.000 Starlink terminala. Ovu informaciju je sredinom januara izneo ministar digitalne transformacije Ukrajine Mihail Fedorov.

Starlinkova mreža je omogućena u Ukrajini ubrzo nakon početka ruskog napada. Korišćenje mreže delom plaća SpaceKs, a delom zapadne zemlje. Prema nekim izveštajima, ukrajinski vojni komandant Valerij Zalužni je prokomentarisao Starlink kao "izuzetno koristan“. Vlasnik kompanije Ilon Mask je u jesen prošle godine zatražio da Pentagon plati deo troškova kako bi Ukrajina nastavila da koristi sistem. Međutim, ubrzo potom je najavio da će SpaceKs nastaviti da pruža svoje usluge u Ukrajini „iako gubi novac“. Međutim, mesec i po dana nakon tog saopštenja, cena usluge u Ukrajini je porasla, piše Meduza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: