Nemačka zabrinuta: Vrši pritisak na saveznike

Nemačke vlasti predložile su evropskim partnerima iz NATO-a da preuzmu konkretne obaveze po pitanju isporuka tenkova "leopard 2" Ukrajini.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nemačka je zabrinuta da partneri iz EU možda neće obezbediti Kijevu dovoljno tenkova, saopštila je agencija "Blumberg".

"Nemačka želi da njeni evropski saveznici, koji imaju tenkove 'leopard 2' u svojim vojnim zalihama, do kraja ove nedelje preuzmu konkretne i detaljne obaveze", navode izvori iz Vlade Nemačke.

To će omogućiti da se pređe na planiranje isporuka na sastanku ministara odbrane zemalja NATO-a u Briselu koji će se održati 14. februara.

Kako list navodi, Nemačka je sve više zabrinuta da evropski saveznici neće obezbediti Ukrajini dovoljno borbenih tenkova za formiranje dva obećana tenkovska bataljona (62 tenka).

Nemačke vlasti ranije su saopštile da će Ukrajini isporučiti 14 tenkova „leopard 2“, te da će drugim zemljama dati dozvolu da Kijevu predaju nemačke tenkove iz svojih zaliha.

Prema rečima nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa, tenkovi "leopard 2" biće poslati u Ukrajinu "do kraja marta".

Velika Britanija, Norveška, Poljska, Slovačka i Francuska takođe su saopštile da nameravaju da isporuče Kijevu tenkove zapadne proizvodnje. Ukrajina očekuje da dobije prvu partiju od 140 tenkova iz 12 zemalja. Kijev takođe traži od Nemačke podmornice i lovce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu