Zapad ima predlog za kraj rata? Stigla oštra reakcija

Moskva/Kijev -- Ukrajinski zvaničnik odbacio je juče tvrdnje Dmitrija Medvedeva da Ukrajina želi da prekine rat na svojoj teritoriji tako što će zemlju podeliti na dva dela,

Izvor: index.hr
Podeli
Tanjug/AP Photo/Libkos
Tanjug/AP Photo/Libkos

Tačnije, Medvedev je rekao da bi ta podela trebalo da se izvrši kao što je to nekada učinila Koreja.

Medvedev, bivši predsednik Rusije i sadašnji zamenik predsednika Saveta bezbednosti, napisao je na svom Telegram kanalu da se čini da Kijev razmatra navodni predlog zapadnih saveznika da se Ukrajina podeli "prema korejskom scenariju".

Medvedev je rekao da bi po takvom planu Ukrajina funkcionisala na liniji Južne Koreje, dok bi Donbas i druge okupirane teritorije postale deo Rusije.

Međutim, Medvedev je takođe opisao "korejski scenario" kao "samo željno razmišljanje" i rekao da to neće biti moguće jer je Rusija "zemlja sa punim suverenitetom i ima najstrašnije oružje".

Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je da su tvrdnje Medvedeva lažne.

Pročitajte još:

Ruski diplomata o američkom dugotrajnom cilju protiv Rusije

Rusi poslali jasnu poruku: "Očekujte 'krvavu žetvu'. Posledice će osetiti ceo svet"

"Ukrajina nije Koreja. Neće biti 38. paralele, niti drugih paralela. Neće biti tuđih priča i scenarija nametnutih spolja", napisao je Danilov na Tviteru, misleći na 38. paralelu, geografsku širinu koja otprilike čini granicu između Severne i Južne Koreje.

"Ruski bojni brod je odredio u kom pravcu će se kretati. Nema promene na horizontu. Ukrajinske odbrambene snage funkcionišu", dodao je on.

Kirilo Budanov, šef ukrajinske Glavne obaveštajne uprave, rekao je prošlog marta da bi Rusija mogla da pokuša da Ukrajini nametne "korejski scenario".

"Ruski predsednik Vladimir Putin pokušaće da nametne liniju podele između neokupiranih i okupiranih regiona naše zemlje", rekao je Budanov.

"Zapravo, to je pokušaj stvaranja Severne i Južne Koreje u Ukrajini. Okupatori će pokušati da ujedine okupirane teritorije u jedinstvenu kvazidržavnu celinu koja će se suprotstaviti nezavisnoj Ukrajini", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu