Halo, Si? Ovo nije pretnja, ovo je...

Američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da je prošlog leta upozorio kineskog predsednika Si Đinpinga na posledice ako podrži Rusiju.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 09.02.2023.

09:02

Halo, Si? Ovo nije pretnja, ovo je...
Foto: Profimedia

Ovu verziju američki lider izneo je u sredu u intervjuu američkoj televizijskoj kući Pi-Bi-Es navodeći da je upozorio kineskog predsednika da će zapadne investicije u zemlju biti zaustavljene ukoliko Peking podrži Moskvu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Govoreći o Si Đinpingu, Bajden je rekao: "Ovaj čovek ima ogromne probleme. On ima i veliki potencijal. Ali za sada, u ekonomiji mu ne ide baš najbolje".

Američki lider je takođe rekao: "Svi su očekivali da će Kina biti u potpunosti zajedno sa Rusijom po pitanju Ukrajine“". Po Bajdenovom mišljenju, to sada nije slučaj.

"U stvari, zvao sam ga u leto da kažem: Ovo nije pretnja, ovo je primedba. Pogledajte šta se desilo Rusiji. 600 američkih korporacija je napustilo Rusiju – od Mekdonaldsa do Eksona (Mobil)", nastavio je Bajden.

Prema rečima američkog lidera, on je kineskom predsedniku rekao sledeće: "Uvek ste mi govorili da su vam potrebni dobri odnosi sa Sjedinjenim Državama i Evropom kako bi oni investirali u Kinu. Pa ko će ulagati u Kinu ako vi budete učestvovali u tome?".

Portparol Stejt departmenta je krajem decembra 2022. godine rekao je da je administracija Vašingtona zabrinuta zbog razvoja odnosa između Rusije i Kine. Kako je naglasio ovaj zvaničnik, Vašington pomno prati akcije Pekinga u pogledu mogućnosti pružanja vojne pomoći Moskvi i u u zaobilaženju sankcija.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: