Šef NATO-a upozorio: Moguć sukob po modelu ukrajinskog

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da postoje preduslovi za izbijanje sukoba u Aziji po modelu ukrajinskog.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.02.2023.

21:58

Šef NATO-a upozorio: Moguć sukob po modelu ukrajinskog
Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Stoltenberg je optužio Kinu za militarizaciju i zbližavanje sa Rusijom.

"Ono što se danas dešava u Evropi može se sutra desiti u Aziji", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

U Pekingu, prema njegovim rečima, pomno prate razvoj situacije u Ukrajini i uče lekcije koje mogu uticati na odluke u budućnosti. Stoltenberg je dodao da su saveznici iz NATO-a "realno zabrinuti" zbog onoga što se dešava u azijskom regionu, o čemu je bilo reči na sastanku u Vašingtonu.

"Kina značajno povećava svoje vojne snage, uključujući nuklearne, bez ikakve transparentnosti. Pokušava da kontroliše Južno kinesko more, preti Tajvanu, teži da preuzme kontrolu nad kritičnom infrastrukturom, uključujući i u zemljama NATO-a, suzbija svoje stanovništvo i gazi ljudska prava", objasnio je on.

On je primetio da Kina neprestano produbljuje odnose sa Rusijom, što izaziva posebnu zabrinutost NATO-a. Generalni sekretar NATO-a boravi u poseti Sjedinjenim Američkim Državama uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu 14. i 15. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: