RPG-ijevi sahranjivali Abramse u Iraku, Rusi najavljuju: Naše rakete će se zabaviti sa njima

Politikolog Semjon Bagdasarov podsetio je da se američki tenkovi Abrams nisu proslavili u Iraku jer su ih lako uništili bacači granata sovjetske proizvodnje.

Izvor: bulgarianmilitary/M.S.

Sreda, 08.02.2023.

14:12

RPG-ijevi sahranjivali Abramse u Iraku, Rusi najavljuju: Naše rakete će se zabaviti sa njima
EPA-EFE/VALDA KALNINA *** Local Caption *** 52817165

Konvoji Abramsa i drugih američkih oklopnih vozila su zaustavljeni detonirajućim minama pored puta, a zatim uništavani bacačima RPG-7, rekao je Semjon Bagdasarov u intervjuu za SMNjuz.

"Bočni oklop je probiijen sa neverovatnom lakoćom, posada i trupe su uništeni", rekao je Bagdasarov. Turska je ranije optužila vlasti SAD da žele da ugroze većinu zemalja sveta i nazvala ovaj metod spoljne politike "poslednjim adutom Vašingtona“, preneo je Infoks.

SAD će Ukrajini isporučiti 31 tenk Abrams do kraja 2023. godine. Ukrajina će dobiti i187 tenkova "Leopard 1" za koje je Nemačka dala "zeleno svetlo", kao i 14 tenkova "Čelendžer 2" koje je London obećao Kijevu.

Prema izvorima iz SAD, proizvođač tenkova Abrams "General Dinamics" spreman je da poveća svoju proizvodnju ako Vašington želi da poveća isporuku tenkova Ukrajini. "General Dinamics" je najavio da bi mogao da forsira jednu od svojih fabrika u Ohaju i proizvodi 12 tenkova mesečno za potrebe ukrajinske vojske.

Međutim, ruski eksperti sugerišu da bi ruske oružane snage mogle da koriste dve vrste protivtenkovskih raketa protiv zapadnih tenkova. "ATGM Kornet" i "Ataka" uspešno će se suprotstaviti zapadnim tenkovima.

Osim njih, ATGM Vikhr takođe ima potencijal i udarnu vatrenu moć da probije oklop i raznese nemačke, američke i britanske tenkove, prenosi bulgarianmilitary.

"Rostec" takođe kaže da će granate od 125 mm "Mango" biti noćna mora za ukrajinske leoparde.

"Borbeno iskustvo je pokazalo da se ovi tenkovi mogu uništiti čak i uz pomoć starih prenosnih protivtenkovskih raketnih sistema koji su po karakteristikama znatno inferiorniji od naoružanja u ruskoj vojsci“, saopštio je "Rostec".

Zapadni tenkovi nemaju dinamičku zaštitu. Rostec se direktno poziva na ovu činjenicu i tvrdi da će se rakete ruske proizvodnje "Vihr" i "Ataka" jednostavno "zabaviti tenkovima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: