Postavili eksploziv, pa podigli vojni avion: Amerikanci uništili?

Američki ronioci su tokom vežbi NATO-a "Baltops", na leto 2022. godine, ispod cevovoda "Severnog toka" postavili eksploziv.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/ALEXANDROS BELTES
EPA-EFE/ALEXANDROS BELTES

Taj eksploziv su posle tri meseca aktivirali Norvežani, tvrdi američki novinar Sejmur Herš.

"Prošlog leta ronioci Vojne mornarice SAD, delujući u okviru vežbi NATO-a, poznatih kao 'Baltops 22', postavili su eksplozivne naprave na daljinsko upravljanje, koje su tri meseca kasnije uništile tri od četiri cevovoda 'Severnog toka'“, napisao je Herš, pozivajući se na podatke koje je dobio od dobro obaveštenog izvora.

Herš, koji je dobitnik Pulicerove nagrade, navodi da je 26. septembra avion Vojne mornarice Norveške bacio sonarnu bovu, uz pomoć koje su aktivirane eksplozivne naprave. Herš je dodao da je predsednik SAD Džozef Bajden odluku o diverziji doneo nakon više od devet meseci tajnih razgovora s timom iz nacionalne bezbednosti.

"Odluci Bajdena da se izvede diverzija na cevovodima prethodilo je devet meseci strogo poverljivih diskusija u okviru tima za nacionalnu bezbednost u Vašingtonu“, napisao je Herš na svom sajtu.

Prema njegovim rečima, tokom rasprava u Vašingtonu o tome kako da se izvede diverzija na "Severnim tokovima", glavno pitanje je bilo kako da se prikriju svi tragovi. Herš navodi da su u Vojnoj mornarici SAD predlagali da se upotrebi podmornica za napad na cevovode, a da je Vojno vazduhoplovstvo SAD predlagalo bombe koje mogu da se aktiviraju daljinski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu