Ukrajina bačena u vatru, izgubila je rat?

Volodimir Zelenski je peta kolona ne samo za Ukrajinu, nego i za Evropu, rekao je Viktor Medvedčuk.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 08.02.2023.

09:12

Ukrajina bačena u vatru, izgubila je rat?
Foto: Profimedia

Kako je dodao ukrajinski političar i lider političkog saveta stranke "Opoziciona platforma – za život", zabranjene u Ukrajini, Viktor Medvedčuk, sukob interesa SAD i EU zbog aktuelne situacije je neizbežan.

Ukrajinski sukob postao je kamen temeljac svetske politike i imaće dalekosežne posledice. Da bi se razumelo kako će se sve ovo završiti, mora se prvo shvatiti kako je sve počelo, navodi na početku Medvedčuk.

"U lokalnim ratovima obično se koriste veoma srodni narodi pa čak i isti narod: Hrvati i Srbi, Rusi i Ukrajinci, Kinezi i Kinezi (Tajvan). Ponekad je težak zadatak da se okrenu jedni protiv drugih – više od jedne generacije Ukrajinaca su huškali protiv Rusa. Ne samo da zapadni stubovi demokratije ne primećuju sistem progona Rusa, nego ga i prećutno podstiču", navodi Medvedčuk.

U ukrajinskom sukobu nacionalno obeležje je u potpunosti izgubilo etničko značenje i ustupilo je mesto političkom: nikoga ne interesuje razvoj ukrajinske kulture i jezika. Zapadu su, po rečima Medvedčuka, "potrebni ratnici koji su u stanju da se bore za njihove interese, odnosno za monopol na svetsko vođstvo SAD i uništavanje svih koji sumnjaju u to".

"Svaka sumnja u pravičnost svetske dominacije SAD proglašava se za jeres, ludilo i treba strogo da se kazni. Sve se to prikriva brigom za ukrajinske interese i borbom protiv ruskih porobljivača", objašnjava Medvedčuk.

Evropska unija, po njegovim rečima, ne želi da pusti Ukrajinu iz sfere svog uticaja jer će tada "ući u orbitu obnovljene Rusije" i evropski mit će biti razbijen kao i američki.

"To čini pobornike tih mitova (Brisel i Vašington) saveznicima. Uništenje evropskog mita je početak raspada EU, a evropska birokratija će zauvek izgubiti svoju moć", ocenjuje političar.
Foto: Profimedia
  • Zelenski problem broj 1?


Ukrajinu su, po rečima Medvedčuka, bacili u vatru zbog prevelikog ega čoveka koji se dokopao vlasti.

"Radi ovacija i lepe poze Zelenski je stavio pod nož mir, legitimitet i stabilnost svoje zemlje", konstatuje političar.

Aktuelni predsednik Ukrajine je, po njegovim rečima, izabrao da igra ulogu u tuđoj političkoj igri, ne shvatajući da je oružje u tuđem ratu.

"On je u stvari samo medijska pratnja rata, ali zapravo nema uticaja na stvarne procese bitaka. Zelenski je pretvorio svoju zemlju u bojno polje i nada se da će pobediti. On želi lično da pobedi, a zemlja je već izgubila", ocenjuje Medvedčuk.

U početku je, po njegovim rečima, Zelenski imao podršku naroda kada je on kao "predsednik mira na izborima pobedio predsednika rata Porošenka".

Tada je imao ozbiljnu međunarodnu podršku u vidu "normandijskog formata" koji se zalagao za realizovanje Minskih sporazuma. Međutim, Zelenski je odustao od svog stava, uništavajući dugogodišnji rad međunarodne diplomatije.

"Shvatao on to ili ne, Zelenski je peta kolona ne samo za Ukrajinu, nego i za Evropu. On je, kao čovek iz naroda, doveden na mesto predsednika i on, umesto presude svom ratoboronom prethodniku, postaje presuda za svoju zemlju. Njega, kao mladog i energičnog političara, uvode u evropsku diplomatiju, a on postaje presuda za Evropu", ocenjuje Medvedčuk.

Zelenski je, ocenjuje Medvedčuk, trebalo da radi na izgradnji nove političke arhitekture u zemlji koja bi uravnotežila interese regiona i političke ambicije vodećih stranaka, ali svakodnevnu rutinu upravljanja državom i dobrobit svoje zemlje on je zamenio za ovacije Zapada.

"Nije uspeo da uspostavi red, izdao je svoje birače i izabrao je da za probleme okrivi Rusiju, a ne sopstvenu nesposobnost. Zapadne ovacije će se brzo završiti, a ukrajinski narod će mu sve to zapamtiti", navodi političar.

Govoreći o Evropskoj uniji, Medvedčuk je konstatovao da je trenutni sukob iscrpljuje, za razliku od SAD, kojima sve ovo ide na ruku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: