Turci besni; "Gde ste?"; "Gde su pare?"

Građani Turske su besni zbog, kako navode, spore i neadekvatne reakcije vlasti na razorne potrese koji su u ponedeljak i utorak pogodili tu zemlju.

Izvor: index.hr

Sreda, 08.02.2023.

09:03

Turci besni;
Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Poginulo je, prema sadašnjim podacima preko 8.400 ljudi, povređenih je takođe na hiljade, a brojevi stalno rastu. Spasioci konstantno pretražuju ruševine, a u tome su ih ometale hladnoća, uništene ulice i loša infrastruktura.

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan proglasio je vanredno stanje u 10 pokrajina, koje će trajati tri meseca.

S druge strane, neki stanovnici gradova teško pogođenih potresom izrazili su bes i očaj zbog sporog odgovora vlasti na najsmrtonosniji potres koji je pogodio Tursku u poslednjih nekoliko decenija.

"Ovde nema ni jednog čoveka, nitko ne pomaže. Pada sneg, bez doma smo, bez ičega. Šta da radim, kuda da idem?", rekao je za Rojters Murat Alinak, čiji se dom u Malatji srušio.

Stanovnici grada Gaziantepa navode kako 12 sati nakon potresa još nije stigla ni jedna spasilačka ekipa i da su morali sami da pretražuju ruševine, a kada su spasioci konačno došli u ponedeljak uveče, radili su samo nekoliko sati, a zatim je pala noć, piše “Gardijan”.

Mnogi Turci iskalili su svoj bes na internetu zbog, kako su rekli, nemarnog odgovora na hitne slučajeve u najjužnijoj pokrajini Hataj, a mnogi su se žalili da spasioci nisu uspeli ni da stignu do tog područja.

U Hataju je zemljotres sravnio više vladinih zgrada, uključujući lokalni ogranak turske agencije za pomoć u katastrofama, AFAD.

Bes raste i zbog "poreza na zemljotres" koji je turska vlada uvela pre više od 20 godina. Plan za uvođenje tog poreza sastojao se od toga da se procenjenih 4.5 milijardi evra potroši na prevenciju katastrofa i razvoj hitnih službi.

"Gde su nestali svi naši porezi prikupljeni od 1999.?" rekao je Celal Deniz (61) za AFP, čija porodica je zarobljena ispod ruševina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: