Besljimi: Dogovor o tablicama ima rok – do kraja marta

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da sporazum o registarskim tablicama, koji je postignut u Briselu, ima rok do kraja marta.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2023.

21:43

Besljimi: Dogovor o tablicama ima rok – do kraja marta
Foto: Profimedia

Navodeći da je i u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja stoji da taj sporarum važi do sledećeg sastanka specijalne grupe za normalizaciju, Bisljimi je rekao da je 23.novembra postignut dogovor da sve strane hitno razgovaraju o francusko-nemačkom predlogu, kako bi se stvorila atmosfera za ozbiljnu diskusiju.

"Sporazum je napravljen da bi se onemogućilo da Srbija, tenzijama na terenu, pomeri fokus sa diskusije o francusko-nemačom planu i da primora EU da se bavi upravljanjem svakodnevnim krizama. Nijedan dokument nije potpisan. Dokument koji je objavio Borelj je dokument dogovoren između strana. Dva elementa su važna. Prvo, dokument ima rok – i to do sledećeg sastanka Specijalne grupe za normalizaciju. Prihvatili smo ovu formulaciju, pošto smo prethodno insistirali da dobijemo poziv Lajčaka za sastanak Specijalne grupe za normalizaciju za kraj marta 2023. To znači da, kada Kurti govori o rokovima za utvrđivanje sporazuma, to se odnosi na datum za određivanje sastanka Specijalne grupe za normalizaciju, koji je krajem marta ove godine", rekao je Bisljimi.

Druga tačka se, kaže, odnosi na registarske tablice koje izdaje Srbija za vozila u gradovima na Kosovu.

"Briselskim sporazumom Srbija ne sme da izdaje nove nelegalne registarske tablice, kao ni da ne preregistruje postojeće. Ono što je Srbija uradila, sa idejom da pregovaramo u lošoj nameri, što je bila i logika Srbije u pregovorima, jeste da oni onda donesu odluku u vladi i otklone potrebu za preregistracijom nelegalnih KM tablica. Oni misle da time zaobiđu dogovor. Ali, kako je rekao ministar Dželjalj Svećlja, oni mogu da se igraju odlukama svoje vlade, ali im nije dozvoljen ulazak na Kosovo", rekao je Bisljimi.

Kako je rekao, automobil koji se kreće na Kosovu, bez odgovarajuće registracije, biće zaplenjen, a vozač kažnjen sa 150 evra. Vozilo će biti isključeno iz saobraćaja, do otklanjanja prekršaja, rekao je Bisljimi, optužujući glavnog pregovarača Srbije Petra Petkovića "da laže".

On je komentarisao i izjave predsednika Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije.

"Vučiću je iz tamošnje opozicije rečeno da nije dobro pregovarao. On je, međutim, uzvratio rekavši da je toliko dobro ispregovarao o Zajednici srpskih opština, da i sami poslanici u Prištini priznaju da je to omča oko vrata Kosova. On se hvali da je sporazumom stavio omču oko vrata Kosovu“, rekao je Bisljimi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: