Sednica Komiteta ministara Saveta Evrope, o tzv. Kosovu ni reči

Na današnjoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope nije ni pomenuta tema aplikacije Kosova za članstvo u ovoj organizaciji, saznaju Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2023.

16:35

Sednica Komiteta ministara Saveta Evrope, o tzv. Kosovu ni reči
EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

U dnevnom redu za pripremu sednice koja je u ponedeljak podeljena državama-članicama na nivou ambasadora, nije bilo tačke "zahtev Prištine".

Ova tema mogla je naknadno da se uvrsti u razmatranje na samom sastanku, prilikom usvajanja dnevnog reda, ali se to nije dogodilo, jer očigledno za to ne postoji politička volja u ovom trenutku.

Blokadu procedure u vezi sa članstvom Kosova zatražile su SAD, podržane Francuskom, Nemačkom i Velikom Britanijom, dok Priština ne pokaže konstruktivnost u dijalogu i ne formira ZSO, pa tako Komitet ministara SE ni prošle nedelje nije o ovome raspravljao.

Nakon toga je predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala na Island, koji trenutno predsedava Savetom Evrope, kako bi kod tamošnjih zvaničnika lobirala da "kandiduju" temu aplikacije Prištine za članstvo, ali očigledno bez uspeha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: