Istraživanje pokazalo, za njih je Srbija najveći prijatelj

Rezultati istraživanja koje je danas predstavio Centar za evropske strategije Evrotink pokazuje da za najvećeg prijatelja Makedonci biraju Srbiju.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 08.02.2023.

17:22

Istraživanje pokazalo, za njih je Srbija najveći prijatelj
Foto:Shutterstock/shirmanov aleksey

Oko 65 odsto građana Severne Makedonije smatra da je odnos EU prema njihovoj državi nepravedan i ucenjivački, 29 odsto njih veruje da zemlja nikada neće ući u EU, rezultati su istraživanje Evrometra za 2022. godinu.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da je postoji veliki pad podrške evropskim integracijama Severne Makedonije, kao i da 61 odsto građana ocenjuje da njihova država nije demokratska zemlja, saopštili su iz Evrotinka. Istraživanje je urađeno na osnovu uzorka od 1.006 telefonskih ispitanika, od kojih 53 odsto veruje da se stvari u zemlji kreću u potpuno pogrešnom pravcu, dok je samo 9 odsto odgovorilo da stvari idu u dobrom pravcu.

Samo 49 odsto građana smatra da bi „generalno članstvo u EU” bilo dobro, što je pad od 20 odsto u odnosu na jesen 2021. godine.

Izvršni direktor Evrotinka Dimitar Nikolovski naglasio je da su rekordno niske brojke u pogledu poverenja i odnosa građana Makedonije prema EU i odnosa prema samom procesu evropskih integracija.

"Na pitanje – kakav je odnos EU prema Severnoj Makedoniji, najviše 65 odsto smatra da je on nepravedan i ucenjivački, dok je onih koji misle da je fer svega 17 odsto, što su padovi i oscilacije od 20 odsto u poređenju sa prethodnom godinom", rekao je on.

Ovi rezultati idu paralelno sa činjenicom da je 33 odsto ispitanika izjavilo da bi Severna Makedonija trebalo da traži model razvoja van EU.

Istovremeno, 29 odsto građana smatra da zemlja nikada neće ući u Uniju, a 42 odsto da postoji država ili međunarodna organizacija koja predstavlja pretnju državi.

"Bugarska se smatra najvećim neprijateljem Makedonije i taj trend kontinuirano raste. Ako je prošle godine Bugarska bila na prvom mestu sa 23 odsto građana koji su smatrali da je najveći neprijatelj zemlje, ove godine je taj procenat skoro 28 odsto. Nasuprot tome, Srbija se smatra najvećim prijateljem sa 37 odsto", istakao je on.

Istraživanje pokazuje i druge ozbiljne promene – sve više građana ima sve manje poverenja u institucije.

Aleksandar Stojanovski iz Evrotinka upozorava da je tokom godina sve veći pad poverenja građana u institucije, a da je najniži nivo poverenja, ove godine, u pravosuđe i tužilaštvo.

"Poverenje u pravosuđe je 6 odsto, u tužilaštvo 7 odsto. Prošle godine poverenje u ova dva stuba države bilo je na po 8 odsto", naveo je on.

Novina u ovom "Evrometru" je ubacivanje pitanja "šta misle građani o tome kako se državne institucije nose sa korupcijom" – oblasti koju, pre svega, Vašington, ali i Brisel, smatraju ključnom za Makedoniju.

Na ovo pitanje, 51 odsto ljudi je odgovorilo da "institucije slabo vode borbu protiv korupcije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: