Oglasilo se tužilaštvo o slučaju u vrtiću u Zemunu: "Nema krivičnog dela, ispitaće se odgovornost vaspitačica"

Dežurni zamenik Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu obavešten je danas o slučaju koji se dogodio u jednom privatnom vrtiću u Zemunu.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Policijska stanica Zemun obavestila je danas dežurnog zamenika Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je roditelj prijavio da je njegovo dete od 5 godina ima povrede po telu te da mu je povrede nanelo drugo dete istog izrasta u vrtiću, prenose mediji.

Kako se saznaje, ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna.

"Zbog toga je naloženo policiji da obavesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću. Takođe je naloženo da se izvesti prosvetna inspekcija kako bi preduzela mere iz svoje nadležnosti", saopštilo je tužilaštvo, prenose mediji.

Nakon prijave, oglasili su se iz Uprave vrtića.

"Poštovani roditelji,

Povodom pritužbi roditelja o dešavanjima u objektu i obaveštavamo vas sledeće:

Nakon prijave roditelja o postojanju sumnji da je u grupi predškolaca primećeno neprimereno istraživanje polnih razlika Predškolska ustanova je obavila pre svega individualne razgovore sa decom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualne sastanke sa roditeljima te dece.

Stručni saradnici i vaspitači su sa decom radili na edukaciji i prevenciji takvih oblika ponašanja. Kroz razgovore su deca podstaknuta da radoznalost ispolje na socijalno poželjan način, takođe predočene su im posledice narušavanja sopstvene i tuđe intime (zdravstvene, higijenske, kao i emocionalne posledice).

Uzimajući u obzir razvojni uzrast dece, molimo vas da situaciju posmatramo objektivno, u cilju izbegavanja etiketiranja dece, i neprimerenog davanja seksualne konotacije njihovom ponašanju. Na ovom uzrastu deca nisu svesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmerimo i edukujemo, između ostalog i sopstvenim primerom i kroz otvoren razgovor.

Komunikacija roditelja putem Viber grupa, na osnovu površnih i netačnih informacija, dovela je do nekonstruktivnog delovanja i širenja panike među roditeljima.

U cilju jačanja međusobnog poverenja, uz poštovanje privatnosti svakog deteta i njegove porodice, molimo vas da nam se blagovremeno obratite ukoliko imate potrebu za individualnim sastankom", oglasio se stručni tim vrtića.

O celom slucaju obavešteno je Više javno tužilaštvo u Beogradu, Centar za socijalni rad u Zemunu, Ministarstvo obrazovanja i Uprava vrtića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu