Sutra izveštaj Evropskog parlamenta: Napadaju Srbiju zbog Rusije, a tzv. Kosovo zbog ZSO

Izveštaji Evropskog parlamenta o Srbiji i Kosovu sutra su na dnevnom redu Odbora za spoljne poslove EP.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.02.2023.

14:53

Sutra izveštaj Evropskog parlamenta: Napadaju Srbiju zbog Rusije, a tzv. Kosovo zbog ZSO
Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

U izveštaju za Srbiju evropskog poslanika Vladimira Bilčika pozdravlja se činjenica da članstvo u EU i dalje predstavlja strateški cilj Srbije, ali se navodi i da će normalizacija odnosa sa Prištinom i usklađivanje sa evropskom spoljnom politikom odrediti dinamiku sprskog puta prema EU.

U izveštaju se kritikuje Beograd zbog toga što nije uspeo da se uskladi sa restriktivnim merama EU protiv Rusije i iskazuje se žaljenje "zbog bliskih odnosa Srbije sa Rusijom”, ali se pozdravlja usklađivanje Srbije u glasanju za relevantne rezolucije Generalne skupštine UN.

"Srbija kao zemlja kandidat mora da se pridržava principa i politike EU, a usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo", piše u nacrtu teksta.

Što se tiče dijaloga sa Prištinom, Bilčik daje podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, poziva na punu implementaciju svih relevantnih sporazuma, uključujući uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom i očekuje da se Beograd i Priština uključe u dijalog da bi se postigao sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

Bilčik je “duboko je zabrinut zbog tenzija na severu Kosova i neprihvatljive pucnjave na pravoslavno Badnje veče i podseća na zajedničku odgovornost za mir i vladavinu zakona za sve ljude na Kosovu”.

U Nacrtu rezolucije EP o Kosovu „poziva se na punu implementaciju svih relevantnih sporazuma, uključujući uspostavljanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom“ i iznosi žaljenje zbog činjenice da su inicijative za uključivanje srpske zajednice u političke, društvene i ekonomske strukture Kosova i dalje veoma ograničene.

Privremena Vlada u Prištini i predstavnici kosovskih Srba pozivaju se da se posvete istinskom dijalogu kako bi se povećalo međusobno poverenje, navodi se u dokumentu čiji je autor poslanica EP Viola von Kramon Taubadel iz političke grupe zelenih partija.

I u slučaju Prištine, nacrt dokument daje „punu podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine; poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u ovaj dijalog u dobroj veri i u duhu kompromisa kako bi postigli sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji njihovih odnosa, zasnovan na međusobnom priznavanju, u skladu sa međunarodnim pravom“.

U Nacrtu rezolucije osuđuju se sve akcije koje ugrožavaju stabilnost i proces pomirenja, uključujući tenzije na severu Kosova, i podseća se na zajedničku odgovornost za mir i vladavinu zakona svih ljudi na Kosovu“.

Sutra će poslanici iz Odbora za spoljnu politiku EP raspravljati o ovim nacrtima izveštaja, glasanje u Odboru je predviđeno za sredinu aprila, a konačno usvajanje na plenarnoj sesiji EP je zakazano za maj. U međuvremenu poslanici drugih političkih grupa imaju rok do 15. februara da prilože svoje amandmane što može dovesti do promena u izveštajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: