Poruka Srbiji: Moraćete da odlučite

Beograd -- Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio da Srbija treba sama da odluči da li će uvesti sankcije Rusiji i da mora da zauzme jasnu poziciju na čijoj je strani.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Komentarišući to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, američki ambasador u Srbiji je naveo da ne može da utiče na tu odluku, kao i da Beograd treba da zauzme jasnu poziciju kao što je imala u UN kada je u pitanju "ruska agresija".

"Srbija zna šta treba da radi i mislim da treba da ima jasnu poziciju kao što je imala u UN kada je u pitanju ruska agresija", kazao je Hil na TV K1.

Dodao je da Srbija treba da bude na strani Zapada, te da ima utisak da većina Srba to razume.

Kada je reč o sankcijama Rusiji koje su uvele evropske zemlje, Hil ističe da su se mnoge male zemlje pridružile sankcijama ne da bi promenile politiku Rusije, već su shvatile da moraju da imaju zajednički stav da ne podržavaju "rusku agresiju".

"Razumele su značaj potrebe da budu zajedno i da budu jasne u pogledu svog stava", kazao je on.

Komentarišući uticaj stranih ambasada na unutrašnju politiku Srbije, Hil kaže da je posao ambasada da svoje centrale izveste o onome što se dešava u nekoj zemlji, ali da se ne mešaju u unutrašnja pitanja.

Hil ističe da se nikada nije mešao u unutrašnju politiku Srbije jer se ona tiče života naroda koji glasa i bira svoje političke lidere.

"Unutrašnja politika Srbije je stvar Srba, ja ovde ne glasam, a na Srbima je da sami biraju svoje lidere, imaju svoje rasprave u Skupštini, to nema veze sa mnom, moj posao je da pažljivo slušam i da razumem šta se dešava, tu i tamo da nešto predložim", naveo je Hil.

Na pitanje da li Rusija i ruska ambasada imaju uticaj na unutrašnju politiku Srbije, Hil navodi da ne može da govori o tome i dodaje da je "strašno ono što je Rusija uradila svom susedu".

"Postoji duga istorija između Srbije i Rusije, istorija koja ih povezuje na mnogo načina, ali Srbija mora sama da odgovori na pitanje gde želi da bude - da li na Zapadu ili na ničijoj zemlji", kazao je Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu