Ubijen novi gradonačelnik

Kandidat za gradonačelnika Puerto Lopeza pobedio je na izborima iako je ubijen samo nekoliko sati pre otvaranja birališta.

Izvor: index.hr

Utorak, 07.02.2023.

16:54

Ubijen novi gradonačelnik
EPA-EFE/Mauricio Torres

Omara Menendeza ubili su naoružani napadači koji su u subotu upali u prostoriju u kojoj je bio sa svojim saradnicima iz kampanje. U napadu je ubijen i jedan tinejdžer, a ekvadorska policija još uvek istražuje mogući motiv.

Očekuje se da će član Menéndezove stranke zameniti ubijenog političara na mestu gradonačelnika. Izbori za gradonačelnika održani su tokom eskalacije novog vala kriminala povezanog s rastućim uticajem nasilnih narkobandi u andskoj zemlji.

Menendez nije jedini političar koji je ubijen uoči izbora jer je dve nedelje ranije iz vatrenog oružja ubijen Julio Cesar Farachio, kandidat za gradonačelnika Salinasa.

Policija je uhapsila osumnjičenika za Farachijevo ubistvo, koji je pre toga pretio 45-godišnjem kandidatu. Lokalni mediji objavili su da je osumnjičeni nedavno pušten iz zatvora nakon što je odslužio kaznu za trgovinu drogom.

Dosad niko nije osumnjičen za Menendezovo ubistvo, a policija je potvrdila da su napadači pobegli na motoru, piše BBC.

Ekvadorski predsednik Giljermo Laso osudio je ubistva. Laso se suočava s rastućim brojem ubistava u svojoj zemlji te je predložio niz promena ustava o kojima su birači odlučivali u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: