NATO je "malčice" zabrinut; "Ovo nije glupost. Ovo je ozbiljno"

Zakon koji je usvojila vlada Viktora Orbana, a kojim će se kako pišu mediji, sprovesti čistka u mađarskoj vojsci, neprijatno je iznenadio NATO saveznike,

Izvor: RT.rs

Utorak, 07.02.2023.

13:00

NATO je
EPA-EFE/Robert Ghement

Tim zakonom se zapravo mađarskom ministru odbrane dozvoljava da smenjuje sve u vojnoj službi starije od 45. Opozicioni političari tvrde da premijer Mađarske želi da popuni upražnjena oficirska mesta lojalnim kadrovima koji sa njim dele proruske stavove.

Iz vlade, s druge strane, kažu da nema skrivenih planova.

Kako prenosi Raša tudej Balkan, to je zabrinulo mađarske NATO saveznike, jer se Orbanu omogućava da otpusti pripadnike generacije koja je veći deo karijere provela u Alijansi.

Insajderi iz vojske kažu da su mnogi bili zapanjeni brzinom i nemilosrdnošću sa kojom je sve sprovedeno, iako se sa reformom uveliko kasni, piše "Fajnenšel tajms".

Prema podacima Nacionalnog univerziteta za javne službe iz 2017. godine, oficiri su činili 23 odsto od ukupno 24.000 vojnika. Poređenja radi, oficiri čine oko 18 posto američkih oružanih snaga, prema Istraživačkoj službi Kongresa.

Opozicioni političari osudili su potez kao politički motivisan, tvrdeći da Orban želi da popuni upražnjena oficirska mesta lojalnim kadrovima koji sa njim dele proruske stavove.

Mađarska opoziciona poslanica Agneš Vadai, bivša mlađa ministarka odbrane, rekla je da će taj potez "destabilizovati vojni moral" i podsetila da su se mnogi otpušteni oficiri "obučavali unutar NATO-a".

"Njihovi kontakti su često pomagali da se uravnoteže posledice Orbanove politike u NATO-u i vojnom establišmentu EU", naglasila je Vadai. "Njihov odlazak je veliki korak nazad".

Pod Orbanom, Mađarska je odbila da pošalje vojnu pomoć Ukrajini, kritikovala je i ublažila zapadne sankcije Rusiji, pa čak i držala kao taoca finansijsku pomoć EU za Ukrajinu dok je pokušavala da obezbedi sopstveno finansiranje iz Brisela, navodi "Fajnenšel tajms".

Dok je vlada često držala govore protiv "Brisela" i javno protivrečila politici NATO-a o sankcijama i potrebi da se porazi Rusija na bojnom polju, mađarska vojska je tiho radila svoj posao unutar Alijanse, piše list.

"Ovo nije glupost, ovo je ozbiljno", rekao je visoki vojni oficir iz jedne NATO članice, komentarišući Orbanove čistke. "Ali to je veoma osetljivo pitanje, jer NATO ne može da ide okolo i da govori vladama koga mogu, a koga ne mogu da izaberu za generala".

NATO je odbio da komentariše mađarski potez, ali ranije su zvaničnici Alijanse rutinski branili privrženost Mađarske NATO-u, bez obzira na Orbanovu retoriku. Oni su naglašavali da predstavnici Budimpešte u vojnom savezu retko osporavaju proukrajinske, antiruske ciljeve NATO-a.

Mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj-Bobrovnicki negirao je političke motive i rekao da vlada nema "skrivene planove". On je u izjavi za "Blumberg" objasnio da vlada želi da "uvede meritokratiju i nadmetanje među pripadnike odbrambenih snaga", te da su smene bile usmerene na najviše vojne činove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: