"Teško je pregovarati kada stvari gore oko vas"

Predsednik Finske Sauli Ninisto izjavio je danas da se nada da ce Finska i susedna Švedska postati članice NATO što je pre moguće.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.02.2023.

12:18

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da je spreman da ponovo pokrene zaustavljene pregovore o zahtevu Švedske za ulazak u NATO, čim Turska bude spremna na to, preneo je Rojters. "Prvo što treba da uradimo je da smirimo situaciju.

"Teško je voditi dobre razgovore kada stvari bukvalno gore oko vas", rekao je Kristerson na konferenciji za novinare tokom posete glavnom gradu Estonije.

On je kazao da su preduslovi za ponovno pokretanje pregovora dobri, ali da je s obzirom na turske izbore u maju, razumljivo da je Turska fokusirana na unutrašnju politiku. "Čim oni budu spremni (za razgovore), mi smo svakako spremni", rekao je Kristerson.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nedavno je prvi put dao do znanja da bi turski parlament mogao ratifikovati ugovor o pristupanju Finske, ali ne i Švedske, iako su zajedno počele pristupni proces. Švedskoj zamera da ne izručuje desetine osumnjičenih koje Ankara povezuje sa kurdskim terorističkim grupama i neuspelim pokušajem državnog udara 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: