Kina se izvinila

Ministarstvo spoljnih poslova Kostarike saopštilo je da je Peking priznao da je jedan od kineskih balona leteo iznad Kostarike.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.02.2023.

10:06

Kina se izvinila
EPA-EFE/NELL REDMOND -- BEST QUALITY AVAILABLE

Ministarstvo je takođe saopštilo da se kineska ambasada izvinila za ovaj incident.

Ambasada je, navodi se, "insistirala na tome da je balon korišćen u naučne svrhe, pre svega za praćenje vremenskih prilika", kao i da je balon skrenuo sa svoje predviđene putanje, prenosi Rojters.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Kostarike je 5. februara saopštio da su lokalni zvaničnici dobili informaciju o balonu koji je leteo iznad zemlje 2. februara.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine je na jučerašnjoj konferenciji u Pekingu izjavila da je balon, koji je primećen iznad Latinske Amerike, korišćen u civilne svrhe.

Kineski balon, koji je pre nekoliko dana leteo iznad Severne Amerike, izazvao je trzavice između Vašingtona i Pekinga.

Američki borbeni avion F-22 Reptor je 4. februara u 19.39 po srednjeevropskom vremenu oborio kineski balon, a Vašington sumnja da je reč o špijunskom balonu Pekinga.

Sa druge strane Kina tvrdi da je reč o meterološkom balonu i kritikovala je SAD zbog njegovog obaranja, nazvavši taj potez "očigledno preteranom reakcijom koja ozbiljno narušava duh međunarodnog prava".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: