Podignuti bombarderi i borbeni avioni – počele "ratne pripreme"

Vojska Severne Koreje saopštila je da će proširiti i pojačati vojne vežbe u okviru "ratnih priprema", preneli su danas tamošnji mediji.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2023.

08:00

Podignuti bombarderi i borbeni avioni – počele
EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Ta odluka je doneta na sastanku u ponedeljak pod vođstvom severnokorejskog lidera Kim Džong Una, posle zajedničkih vazduhoplovnih vežbi Južne Koreje i SAD koje su održane prošle nedelje.

Na dnevnom redu sastanka bilo je "stalno širenje i pojačanje operacija i borbenih vežbi Korejske narodne armije kako bi se striktno usavršila priprema za rat", prenela je severnokorejska agencija KCNA.

Privatni satelitski snimci ukazali su da su u Pjongjangu u toku "velike pripreme za vojnu paradu", uoči predstojećih državnih praznika. Severna Koreja 8. februara slavi godišnjicu osnivanja oružanih snaga, a 16. februara rođendan Kim Džong Ila, oca i prethodnika aktuelnog severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Seul i Vašington su prošle nedelje sproveli vazduhoplovne vežbe sa strateškim bombarderima i borbenim avionima, što je izazvalo nezadovoljsto Pjongjanga. Severnokorejske vlasti su tada saopštile da bi takvi manevri mogli da "pokrenu sveobuhvatni sukob" i dodale da su te vežbe "prešle crvenu liniju".

Severna Koreja te vežbe smatra probom za invaziju na njenu teritoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: