"Kurtijevi uslovi za formiranje ZSO predstavljaju novu eskalaciju"

Uslovima za formiranje ZSO Aljbin Kurti podiže nivo eskalacije, istakla je danas Žaklin Nastić šefica frakcije "Levice“ u Odboru za odbranu nemačkog Bundestaga.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ona je navela da Kurti odlaže pregovarački proces sa Srbijom i zatražila od zvaničnog Berlina i EU povećanje pritiska na vlasti u Prištini.

"Briselskim sporazumom se Priština između ostalog obavezala na uspostavljanje ZSO. Sporazum koji se sastoji od 15 tačaka predviđa da četiri opštine na severu Kosova, u kojima gotovo isključivo Srbi čine stanovništvo, formiraju zajednicu, kako bi dobili osnovna prava i nadležnosti u vezi policije, pravosuđa, obrazovanja, zdravstva i kulture. Do sadan se vlada u Prištini protivi da sprovede sporazum potpisan 2013.godine“, naglasila je ona.

Nemačka poslanica je istakla da nova najava Kurtija da će sprovesti ZSO samo ako usledi priznanje od Beograda predstavlja dalju eskalaciju i pokazuje koliko je vlada u Prištini nepouzdan akter u pregovaračkom procesu u vezi nemačko-francuskog plana.

Nemačka vlada i EU, smatra, ne bi trebalo da dopuste da ih Kurti dalje vuče za nos i treba da povećaju pritisak na vladu u Prištini.

U pogledu zaštite međunarodnog prava, posebno u ovim vremenima, važno je da se ne zaboravi da je Kosovo otcepljeno od bivše Jugoslavije u agresorskom ratu suprotnom međunarodnom pravu.

"Zato je posebno važno da se eskalacijom i pretećim gestovima ponovo ne narušavaju interesi napadnute države Srbije. Umesto toga, moraju se preduzeti akcije posredovanja i deeskalacije", poručila je Nastić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu