Preokret: "Finska je spremna da uđe u NATO bez Švedske"

Finska je spremna da stupi u Severnoatlantsku alijansu bez Švedske ukoliko njenu prijavu ratifikuju Turska i Mađarska, piše "IltaLehti".

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 06.02.2023.

19:04

Preokret:
EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

"Finska je spremna da uđe u NATO bez Švedske. Ova situacija će nastati ako Turska i Mađarska ratifikuju članstvo Finske na proleće, ali jedna od zemalja će ostaviti članstvo Švedske u odbrambenom savezu neratifikovanim“, navodi list.

Ovu informaciju potvrdili su izvori lista iz oblasti spoljne i bezbednosne politike.

"Treba priznati činjenice: mi smo pogranični sused Rusije. Geopolitički položaj Švedske se veoma razlikuje od našeg“, rekao je jedan od izvora. Vlasti Finske više puta su isticale da je zajednički ulazak Finske i Švedske u Severnoatlantsku alijansu u zajedničkom interesu svih zemalja-članica NATO-a i da obe zemlje nameravaju da pristupe Alijansi samo zajedno.

Zajedničku prijavu Finske i Švedske za ulazak u NATO već je odobrilo 28 od 30 zemalja, sa izuzetkom Turske i Mađarske. Turske vlasti ranije su izjavile da su spremne da odobre članstvo Finske u NATO, ali ne i Švedske. Istovremeno, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da Turska nije dobila predloge Finske o odvojenoj aplikaciji Švedske.

Proces ratifikacije zajedničke prijave Finske i Švedske za ulazak u NATO usporen je početkom godine zbog protesta u Stokholmu, koji su zakomplikovali odnose sa Turskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: