Patrijarh radio za KGB i imao kodno ime "Mihajlov"?

Početkom 1970-ih, patrijarh ruski Kiril, živeo je u Ženevi kako bi službeno predstavljao Moskovsku patrijaršiju u Ekumenskom veću, kada je radio za KGB.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
 EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Tako bar pišu švajcarski mediji, pozivajući se na arhive s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Prema novinama "Le Matin Dimanche" i "Sonntagszeitung", dosije koji ima federalna policija o čoveku koji je danas duhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve potvrđuje da je Kiril bio deo KGB-a, spoljne obaveštajne službe iz vremena Sovjetskog Saveza.

Ta dva medija su uspela da pregledaju dosijee u švajcarskom saveznom arhivu.

Misija Kirila, čije je kodno ime bilo "Mihajlov", bila je da se utiče na Ekumensko veće.

Cilj Sovjeta tada je bio da se natera ženevska institucija da iznese osude na račun Sjedinjenih Država i njihovih saveznike i da ublaži kritike nedostatka verskih sloboda u SSSR-u, podsećaju dnevne novine.

Švajcarski listovi dodaju da je Ruska pravoslavna crkva odbila da komentariše navodnu Kirilovu špijunsku aktivnost u Ženevi, a Ekumensko veće crkava reklo je švajcarskim medijima da "nemaju informacija" o toj temi.

"Le Matin Dimanche" razgovarao je s patrijarhovim nećakom, Mihajlom Gundiajevim, koji ga je nasledio na mestu predstavnika Moskovske patrijaršije u Ženevi, a koji tvrdi da njegov ujak "nije bio agent, iako je bio pod strogom kontrolom KGB-a".

To "nije uticalo na iskrenost njegove predanosti ekumenskom radu s drugim crkvama", rekao je novinama.

Dodao je da patrijarh Kiril posebno ceni Švajcarsku.

"Gajim posebne osećaje prema vašoj zemlji. Od svih zemalja na svetu to je možda ona koju sam najčešće posećivao", rekao je patrijarh 2019. primajući predsednika gornjeg doma švajcarskog parlamenta u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu