Novi šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu: Uložili smo milione da pomognemo

Novi šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu rekao da alijansa u potpunosti poštuje proklamovanu politiku vojne neutralnosti Srbije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.02.2023.

09:57

Novi šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu: Uložili smo milione da pomognemo
Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

Brigadni general Đampjero Romano je za današnji Kurir kazao da su "NATO i Srbija ne samo partneri već i susedi", pošto su, kako je podsetio, sve zemlje na Balkanu članice alijanse a neke su i članice EU.

"NATO i Srbija prethodnih 16 godina razvijaju partnerstvo koje je obostrano korisno, uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije", kazao je on.

Dodao je da je sve što se radi zasniva se na zahtevima Srbije i, kako je kazao, "krojeno je prema njenim potrebama".

Podsetio je na niz zajedničkih aktivnosti vezanih za angažovanje u vanrednim situacijama, reformi bezbednosnih snaga i obuci srpsklih vojnika za mirovne misije...

"Uložili smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije", rekao je Romano. Kazao je i da su NATO i Srbija zajedno radili na obuci iračkih vojnih lekara.

"Imamo dugotrajnu naučnu saradnju sa Srbijom kroz program 'Nauka za mir i bezbednost' u oblastima kao što su energetska i ekološka bezbednost, nove disruptivne tehnologije, borba protiv terorizma i sajber odbrana", kazao je Romano.

Rekao je i da je misija KFOR na Kosovu u potpunosti sposobna da nastavi da izvršava svoj mandat, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. a to je, kako je naveo, da pruži sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Dodao je da KFOR "doprinosi bezbednost na Kosovu i stabilnosti širom regiona na nepristrastran i pouzdan način".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: