Turska gubi strpljenje: Ako neće Amerika i njeni saveznici, ima ko hoće

Turska čeka odluku Sjedinjenih Američkih Država o tome da li će dobiti tražene nove borbene avione "F-16 Block 70".

Izvor: bulgarianmilitary/M.S.

Nedelja, 05.02.2023.

17:05

Turska gubi strpljenje: Ako neće Amerika i njeni saveznici, ima ko hoće
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Vašington još nije doneo odluku, a pregovori turskih predstavnika i američkog Kongresa se nastavljaju.

U Kongresu postoje protivnici moguće prodaje američkih borbenih aviona. Oklevanje Vašingtona zabrinjava Ankaru. 2022. godine pala su ograničenja na prodaju aviona Turskoj.

Američki predsednik Džo Bajden je čak preuzeo ličnu odgovornost prema svom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da ubedi Kongres da proda 40 borbenih aviona potrebnih Turskoj.

Krajem prošle i početkom ove godine raspoloženje se gotovo nije promenilo, ali sada pojedini kongresmeni jasno kažu da neće dozvoliti prodaju F-16 Turskoj.

Duž Bosfora postoje i predlozi za razuman dijalog i pretnje da se izabere drugi lovac za kupovinu. Ne samo da su Turskoj potrebni novi borbeni avioni, već treba da nastavi sa modernizacijom postojeće flote F-16.

"Očekujemo da će prevladati zdrav razum, da će Sjedinjene Države proceniti problem u celini, doneti odluku i delovati u skladu sa tim... Takođenapominjemo da F-16 nije jedina opcija“, rekao je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Prema rečima ministra, turski predstavnici nastavljaju da vode pregovore o F-16 sa Kongresom SAD. On je dodao da se turske vlasti u svojoj politici pridržavaju slogana "Jaka Turska, jake turske oružane snage, jak NATO, jak savez".

Izjava ministra Akara je još jedna izjava visokog turskog političara koja nagoveštava da SAD nisu jedina opcija koju ima Turska. Sam predsednik Erdogan je u više navrata citirao zemlje kao što su Britanija i Francuska koje su u mogućnosti da isporuče borbene avione 4. generacije.

Redžep Tajip Erdogan je takođe u svom govoru naglasio da ako London i Pariz ne pristanu na prodaju Turskoj, Moskva i Peking su uvek otvorene opcije.

To nije prvi put da turski predsednik koristi kartu "Rusija" pred svojim zapadnim saveznicima, ističući da se Ankara ne plaši kupovine ruskih aviona, posebno nakon kupovine ruskih sistema PVO.

Dakle, ukoliko propadnu pregovori sa Amerikom o isporuci F-16, Turska će zatražiti kupovinu britanskih "Tajfuna" ili francuskih "Rafala". Ukoliko američki saveznici ne pristaju, Turska će se, kako tvrde vodeći političari, okrenuti Moskvi i Pekingu kako bi obogatila svoju flotu letelicama Su-35 ili JF-17.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: