Zbog NATO-a rekli "da"?

Portugalski premijer Antonio Kosta rekao je ove subote da će Portugal prebaciti tenkove Leopard 2 ukrajinskim oružanim snagama.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

On je dodao da je sada u toku logistička operacija sa Nemačkom za vraćanje nekih tenkova.

Kosta je takođe naglasio da slanje tenkova u Ukrajinu ne bi ugrozilo nacionalni vojni potencijal u pogledu opreme.

"Sada radimo na pripremama. Znam tačno koliko će tenkova biti poslato u Ukrajinu, ali će to biti saopšteno u odgovarajuće vreme", rekao je šef izvršne vlasti.

Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Prema rečima premijera, Portugal sada radi sa Nemačkom na olakšavanju logističke operacije za nabavku rezervnih delova za završetak restauracije nekih borbenih vozila koja nisu bila u upotrebi.

"Operacija ima za cilj da obezbedi Ukrajini nekoliko tenkova, a da Portugalija ne izgubi svoj vojni potencijal. Očigledno, Portugal ima i obaveze u okviru NATO-a, koje ne možemo a da ne ispunimo u smislu posedovanja opreme za intervencije ako je potrebno", upozorio je on.

Antonio Kosta je napomenuo da pokret koji se odvija u Evropi ima za cilj da sva ova vozila budu isporučena do kraja marta.

Prethodno su portugalski mediji objavili da se Portugal sprema da pošalje četiri tenka nemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu