Zaharova: "Događaj od 3. februara potvrdio"

Izjave zvaničnika EU posle samita krše principe na kojima se nekad gradila Unija, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/ HANDOU
EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/ HANDOU

"Događaj od 3. februara u Kijevu još jednom je potvrdio da EU nastavlja da podržava neonacistički režim u Kijevu a s ciljem slabljenja Rusije i služenja hegemonističkim težnjama SAD i NATO", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Unija prediđa Ukrajini evropsku perspektivu kršeći sopstvene zahteve prema kandidatima i proglašava "zajedničke vrednosti", solidarišući se tako sa gušenjem drugačijeg mišljenja, kršenjem slobode govora i jezičkih i konfesionalnih prava u Ukrajini.

Pri tome ističe privrženost potpunom poštovanju prava nacionalnih manjina, dodala je ona.

Portparolka je doala da sve učesnike samita čeka surovo razočarenje - ciljevi specijalne operacije biće postignuti.

"Pozivi Brisela na mir su licemerni u uslovima kada se izjavljuje o spremnosti da se uloži u nastavak oružanih dejstava", istakla je Zaharova.

Samit EU-Ukrajina održan je juče u Kijevu uz učešće predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i šefa diplomatije Evropske unije.

Lideri evropskih institucija obećali su Ukrajini nastavak podrške, uvođenje novih sankcija protiv Rusije, rad na "mehanizmu za krivično gonjenje za zločine agresije" i analiziranje mogućnosti korišćenja zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine.

Govoreći o izgledima za pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji u skorije vreme, lideri EU su bili uzdržani i istakli su da ne postoje strogi vremenski okviri za takav proces te da Ukrajina treba da sprovede reforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu