Zaharova: "Događaj od 3. februara potvrdio"

Izjave zvaničnika EU posle samita krše principe na kojima se nekad gradila Unija, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: B92

Subota, 04.02.2023.

15:08

Zaharova:
EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/ HANDOU

"Događaj od 3. februara u Kijevu još jednom je potvrdio da EU nastavlja da podržava neonacistički režim u Kijevu a s ciljem slabljenja Rusije i služenja hegemonističkim težnjama SAD i NATO", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Unija prediđa Ukrajini evropsku perspektivu kršeći sopstvene zahteve prema kandidatima i proglašava "zajedničke vrednosti", solidarišući se tako sa gušenjem drugačijeg mišljenja, kršenjem slobode govora i jezičkih i konfesionalnih prava u Ukrajini.

Pri tome ističe privrženost potpunom poštovanju prava nacionalnih manjina, dodala je ona.

Portparolka je doala da sve učesnike samita čeka surovo razočarenje - ciljevi specijalne operacije biće postignuti.

"Pozivi Brisela na mir su licemerni u uslovima kada se izjavljuje o spremnosti da se uloži u nastavak oružanih dejstava", istakla je Zaharova.

Samit EU-Ukrajina održan je juče u Kijevu uz učešće predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i šefa diplomatije Evropske unije.

Lideri evropskih institucija obećali su Ukrajini nastavak podrške, uvođenje novih sankcija protiv Rusije, rad na "mehanizmu za krivično gonjenje za zločine agresije" i analiziranje mogućnosti korišćenja zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine.

Govoreći o izgledima za pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji u skorije vreme, lideri EU su bili uzdržani i istakli su da ne postoje strogi vremenski okviri za takav proces te da Ukrajina treba da sprovede reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: