Kurti podlegao pritisku?

Zapad poručuje da "ZSO mora da se formira", Evropska unija podseća da se Kosovo obavezalo na njeno osnivanje, ali Aljbin Kurti do sada nije mario.

Izvor: Blic

Subota, 04.02.2023.

14:16

Kurti podlegao pritisku?
Foto: Profimedia

Prvo je predočavao stavove zbog kojih neće da je formira, ali mu je onda Vašington praktično poslao poruku "Ako nećeš ti, ima ko hoće".

Kurti je onda isporučio šest uslova za ZSO, na šta je na njega sručen hladan tuš i komentari da pravi politički cirkus, pa je pitanje da li tim zahtevima istrajava u svojoj politici ili, na svoj način, šalje signale da je pritisak EU i SAD urodio plodom?

Od dolaska na vlast, Kurti se protivi ZSO i traži izgovore da je izbegne. Naziva je "kancerom Kosova", zahteva da bude u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima, uslovljava da ne može da bude jednonacionalna.

A onda je pre dva dana na sednici Skupštine Kosova u Prištini postavio šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština.

Simptomatično, ovako je nastupio nakon serije upozorenja Zapada i samo dva dana nakon što je u zgradi ambasade SAD u Prištini održan sastanak o ZSO, a za koji Kurtinije dobio poziv, ali jeste šef njegovog kabineta.

Dva argumenta koje stalno spominje sada je naveo kao prva dva uslova, a među ostalih četiri našli su se zahtevi da ZSO promeni ime i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče pisma upućena zvaničnicima pet članica EU koje ne priznaju Kosovo, a u kojima traži da ne prihvate aplikaciju Prištine za članstvo u EU.

Nije se mnogo čekalo na reakciju unutar Kosova, kojom je praktično ismejan. Izvršni direktor Instituta "Epik" Demuš Šaša odmah se usprotivio i rekao da je to sve trenutna "politička senzacija" i politički cirkus.

Ni potpredsednica Demokratske partije DPK Vljora Čitaku ga nije štedela, rekla je da uslove treba da ispostavi Srbiji i izaslanicima, a ne Skupštini Kosova.

Reagovalo se iz Beograda, a državni sekretar u Ministarstvu odbrane Vlade Srbije Nemanja Starović ukazao da uštinski predstavljaju njegovo odbijanje nove evropske inicijative.
  • Kurti odreagovao na pritisak


Šta je posredi? Da li Kurti istrajava u svojoj politici, ili šalje naznake da bi mogao da krene u formiranje u ZSO?

Upravo tako za "Blic" tumači predsednik Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

"Činjenica da je Kurti osetio potrebu da iznese uslove za formiranje ZSO govori da reaguje na pritiske koji dolaze iz međunarodne zajednice, pre svega iz Amerike. Što se tiče samih uslova, njihova struktura ne predstavlja logičku celinu već predloženi koraci imaju za cilj da uslože i uslove proces formiranja ZSO koji je pokrenula američka ambasada na Kosovu", ocenjuje Mijačić.

Američka administracija je, podseća on, preuzela na sebe stvaranje uslova za formiranje ZSO i iza tog procesa stali su njeni visoki zvaničnici.

"Uspešnost ovog procesa pokazaće realnu moć Amerike na Kosovu, ali i njenu odlučnost i sposobnost da rešava regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu u kontekstu novih geopolitičkih okolnosti izazvanih ratom u Ukrajini. Nekonstruktivnost prilikom formiranja ZSO takođe će pokazati u kojoj meri će se dozvoliti Kurtiju da vodi samostalnu politiku i povlači poteze koji nisu koordinirani sa Amerikom i ostalim međunarodnim partnerima, pošto je u prethodnom periodu postojala doza tolerancije međunarodnih aktera na Kurtijevo soliranje", kaže Mijačić.
  • "Zahtevi na ivici razuma"


Ta tolerancija traje deset godina, koliko se i čega na formiranje ZSO. Poslednjih meseci je ceo proces ubrzan, stavljanjem francusko - nemačkog sporazuma za rešenje pitanja Kosova na sto. Od Beograda i Prištine se traži da ga potpišu, a pred Prištinu je stavljen ultimatum da konačno uđe u proces formiranja ZSO.

Kosovski premijer postavljanjem uslova očigledno pokušava da se, na svoj način, vrati u igru, za "Blic" ocenjuje direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

"Uslovi koje je postavio su na ivici razuma, kako može da se povuku jednostrani akti, kao što su pisma? To su brzinu sklepani argumenti a sve da bi se pokrila činjenica da je rasprava u parlamentu korak ka primeni dogovora. SAD je Kurtiju poslala poruku 'nećeš ti, u redu ima ko hoće!' Ako sve bude išlo prema planu, krajem februara možemo očekivati prvi sastanak o ZSO u Briselu i razgovor o tome kako da se Srbi vrate u institucije", ocenjuje Janjić.

Kurtijev postupak je ujedno i deblokiranje procesa dijaloga, ali i korekcija njegove politike i negiranja efekata izlaska Srba na vlasti.

"Ujedno, to je ozbiljan udar i na njegovu ideologiju, izgubiće mnoge sledbenike jer ga najradikalnije pristalice neće više videti kao saradnika, već će se okrenuti od njega", kaže Janjić.

Greška je bila, kako ocenjuje, jer je celu politiku gradio na iluziji da će Srbija biti naterana da prizna Kosovo u zamenu za Kosovo.

"Toga više nema, i neće se dogoditi. Sada Kurti pokušava da izdejstvuje da ne budu brzi izviri, i da zadrži iluziu doslednosti politike", kaže Janjić.

- ZSO mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima

- ZSO ne može da bude jednonacionalna, mora da promeni naziv i da služi samo za horizontalnu saradnju opština

- Prava manjina da ojačaju princip reciprociteta dve države

- Pre osnivanja ZSO moraju da budu ugašene "nelegalne strukture Srbije na severu" i predato sve nelegalno oružje

- ZSO da bude deo konačnog sporazuma i da se sprovedi nakon "međusobnog priznavanja"

- Da predsednik Srbije povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, u kojima traži da te države ne prihvate aplikaciju Prištine za članstvo u EU

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: