Nuklearni rat? "Putin nema hrabrosti"; "Narednih nekoliko meseci su odlučujući"

Rusija planira veliku eskalaciju rata u Ukrajini kako bi obeležila godišnjicu vojne operacije, rekao je najviši bezbednosni zvaničnik Volodimira Zelenskog.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Rusija je zemlja opsednuta datumima“, rekao je Aleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

"Još od revolucije 1917. godine pokušavaju da sve svoje aktivnosti vežu za posebne datume, za jubileje. Pokušaće da rade isto kao i prošle godine", rekao je Danilov. Podsetimo, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva ima planove da zaseni obeležavanje godišnjice invazije u zapadnim zemljama.

Danilov je rekao da je samo pitanje vremena kada će zapadni saveznici ispuniti ukrajinske zahteve za borbenim avionima.

"Narednih nekoliko meseci rata biće odlučujući", rekao je on.

"Teško je reći tačno, ali ishod sukoba biće jasan ove godine. Ova godina će biti ključna. Ishod sukoba trebalo bi da bude jasan do leta", rekao je on.

Danilov je rekao da očekuje "maksimalnu eskalaciju“ od Rusije nakon što je na bojno polje poslao stotine hiljada loše obučenih regruta.

On je ukazao na brutalne borbe oko istočnog grada Bahmuta kao dokaz ruskog zanemarivanja života svojih boraca. On je tvrdio da je broj poginulih ruskih boraca u sukobu iznosio 130.000, iako zapadni zvaničnici procenjuju da bi on mogao biti i do 200.000.

"Rusija je zemlja nekrofila, oni imaju leš u centru Moskve“, rekao je Danilov, misleći na Lenjinove ostatke u mauzoleju.

On navodi da Putin nema hrabrosti za nuklearnu eskalaciju.

"Mislim da nema hrabrosti za tako ekstreman potez“, zaključio je Danilov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu