Zelenski: "Naš cilj je..."

Evropska unija je obećala snažnu podršku Ukrajini na samitu u Kijevu, ali nije postavila "tvrde rokove” ​​za pristupanje zemlje bloku.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2023.

18:31

Zelenski:
Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

"Naš cilj je da započnemo pregovore ove godine“, rekao je predsednik Volodimir Zelenski, koji se nadao da će Unija ponuditi ubrzani put ka članstvu.

Upitana o dinamici pristupanja Ukrajine na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da "nema rigidnih rokova, ali postoje ciljevi koje Ukrajina treba da postigne“. Ona je, međutim, pohvalila napore Kijeva u reformama koje se sprovode "precizno, kvalitativno i brzo”, ocenivši te napore kao "fenomenalne” u vreme kada bukti rat.

Na samitu je bio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je rekao. "Budućnost Ukrajine je u Evropskoj uniji“ i pozvao vladu da radi na jačanju vladavine prava. "Bićemo uz vas na svakom koraku“, rekao je Mišel.

U zajedničkom saopštenju se pominje rešenost Ukrajine da što pre počne pristupne pregovore, ali se ne pominje konkretan datum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: