"Šamar" iz Mađarske: Njegovo mišljenje je nebitno, nek se ne meša

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto komentarisao je kritike američkog ambasadora Dejvida Presmana na račun Budimpešte, a o antiruskim sankcijama

Izvor: Sputnjik

Petak, 03.02.2023.

08:28

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Sijarto mu je poručio da se ne meša u unutrašnje poslove zemlje.

Sijarto je istakao da je mišljenje predstavnika Sjedinjenih Američkih Država "potpuno nevažno", jer Presman "nema veze" sa unutrašnjim političkim procesima u Mađarskoj, a mešanje u njih "nije njegov posao".

"Kada primamo ambasadore, mi to shvatamo bukvalno: mi primamo ambasadore. Smatramo da su to ljudi koji su poslati ovamo radi unapređenja i razvoja odnosa dve zemlje, zasnovanih na uzajamnom poštovanju", naglasio je ministar u izjavi za TV ATV.

Prema njegovim rečima, "epoha guvernera i regenata", poslatih da bi govorili državama kako da žive se završila.

"Niko spolja ne može da nas upućuje kako da živimo i zato je nevažno šta državljanin druge zemlje, uključujući ambasadora, misli o unutrašnjim političkim procesima u Mađarskoj", ocenio je Sijarto.

On je dodao da su akcije mađarske Vlade rukovođene isključivo nacionalnim interesima.

Ranije je Presman optužio mađarske vlasti za "suprotstavljanje" evropskim sankcijama Rusiji.

Prethodno je portparolka mađarske Vlade Aleksandra Sentkiralji saopštila da su rezultati nacionalnih konsultacija u Mađarskoj, na kojima su se građani zemlje izjašnjavali o sankcijama protiv Rusije, pokazali da je 97 odsto stanovnika protiv antiruskih sankcija Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: