SAD: Pratimo. Sumnjamo, kineski je FOTO

Zvaničnici vojske SAD saopštili su da veruju da je sumnjivi "balon za nadzor" primećen kako leti iznad savezne države Montana i da sumnjaju da pripada Kini.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.02.2023.

06:50

SAD: Pratimo. Sumnjamo, kineski je FOTO
EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Objekat je leteo iznad Aleutskih ostrva, Aljaske i kroz Kanadu pre nego što se u sredu pojavio iznad grada Bilingsa u Montani, rekli su zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si.

Visoki zvaničnik odbrane koji je želeo da ostane anoniman rekao je da je vlada pripremila borbene avione, uključujući F-22, za slučaj da Bela kuća naredi da se objekat obori.

Dodaje da je predsednik SAD Džozef Bajden upoznat sa situacijom.

Najviši vojni zvanilnici, uključujuci ministra odbrane SAD Lojda Ostina i šefa Združene komande vojske SAD generala američke vojske Marka Milija, sastali su se u sredu kako bi procenili nivo pretnje.

Kako je zvaničnik rekao, odlučeno je da se balon ne obara zbog opasnosti da bi krhotine mogle da predstavljaju opasnost za ljude na zemlji.

U Montani, jednoj od najmanje naseljenih država u SAD, nalazi se jedan od tri nuklearnih silosa SAD, u vazduhoplovnoj bazi Malmstrom.

Zvaničnici su naveli da je "balon za nadzor" leteo iznad osetljivih lokacija radi prikupljanja informacija.

Kina zasad nije komentarisala ovaj incident.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: