Erdogan podržao tzv. Kosovo: "Turska je jedna od prvih koja je priznala nezavisnost"

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti zahvalio je predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na podršci koju pruža tzv. Kosovu za članstvo u NATO i Savetu Evrope.

Izvor: Koha, Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG
EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Kurti je na konferenciji za novinare istakao da je sa Erdoganom razgovarao i o mogućnostima za ekonomsku i komercijalnu saradnju, o bezbednost i razvoju događaja u regionu i šire.

"Zahvalni smo za ulogu Turske u intervenciji NATO na Kosovu 1999. godine kako bi se zaustavio genocid nad narodom Kosova, na njenom doprinosu izgradnji institucija, proglašenju i priznavanju nezavisnosti i njenoj nepoštednoj punoj podršci u spoljnoj politici. Zahvalio sam mu na glasnoj podršci za članstvo u NATO i Savetu Evrope“, naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, danas se u Istanbulu razgovaralo o prijateljskim odnosima i o produbljivanju saradnje.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je podršku Kosovu u pridruživanju Savetu Evrope, Evropskoj uniji i NATO.

Erdogan je rekao da će Turska da podrži tzv. Kosovo da postigne, kako je naveo, zasluženu poziciju u međunarodnoj areni, podsetivši da su oni druga zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova.

"Turska je jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost Kosova. U to vreme sam vodio sednicu vlade i oni su mi saopštili da su je SAD priznale kao prva država, a ja sam rekao da ćemo mi biti druga zemlja koja će priznati Kosovo. Sada ga priznaje 117 zemalja. Intenzivno ćemo raditi na tome da dostignemo ciljnu cifru u pogledu priznanja. Želim da vam odmah čestitam 15. godišnjicu nezavisnosti. Nastavljamo sa našim naporima da osiguramo da Kosovo dostigne svoju zasluženu poziciju u međunarodnoj areni. Podržavamo Kosovo u pridruživanju Savetu Evrope, EU i NATO", rekao je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu