Rusi udarili: Ukrajinci poraženi?

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage porazile ukrajinske trupe u sukobima oko naselja Vasilivka u Donjeckoj oblasti, severno od Bahmuta.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.02.2023.

19:32

Rusi udarili: Ukrajinci poraženi?
EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

Portparolj Kremlja Dmitrij Peskov pojasnio je danas izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da kako Rusija ima potencijal da odgovori na isporuke novog zapadnog oružja Ukrajini.

''To znači da Rusija ima potencijal i što više se Zapad bude dopremao novo oružje Ukrajini, Rusija će nastaviti da koristi sav svoj raspoloživi potencijal da odgovori'', rekao je Peskov. Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da će ruski dobavljači oružja "značajno" povećati svoje isporuke vojne opreme tokom 2023, i dodao da će nove zalihe Rusiji pomoći da Ukrajini nanese ''stravičan poraz'' na bojnom polju, preneo je TAS S.

Medvedev trenutno obavlja funkciju zamenika šefa Saveta bezbednosti i predvodi vladinu komisiju za proizvodnju oružja. Gardijan prenosi da su dve osobe poginule u ruskom granatiranju Hersonske oblasti u Ukrajini. Stanovnike Hersona probudila je eksplozija, objavila je na kanalu za razmenjivanje poruka Telegram regionalna vojna uprava Hersona. U granatiranju su poginuli 25-godišnji muškarac i 44-godišnja žena.

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka izjavio je da bi najkraći period tokom kojeg bi jedan piolot mogao da nauči da upravlja britanskim vojnim avionom trajao 35 meseci. Komentarišući razloge zbog kojih Britanija smatra da trenutno ''nije praktično'' da pošalje avione Ukrajini, on je naveo da program obuke za pilote u Britaniji traje pet godina. '

'Nastavićemo da slušamo Ukrajince i razmatramo šta je ispavno na duži rok, ali ako će pomoći da se razume trenutna situacija, najbrži program obuke za novog pilota traje 35 meseci'', rekao je portparol.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da će italijanski PVO sistem SAMP/T biti u funkciji u Ukrajini u naredna dva meseca. ''Verujem da će biti operativan u roku od sedam do osam nedelja'', rekao je šef italijanske diplomatije. Kako navodi Rojters, italijanski PVO sistem može da prati na desetine ciljeva i presretne njih 10 odjednom, što ga čini jedinim sistemom evropske proizvodnje koji može da presreće balističke rakete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: