"Upali u zamku" – Vagnerovci gube?

Ruski plaćenici iz grupe Vagner pretrpeli su velike gubitke u borbi između vladinih trupa i pobunjenika oko kontrole rudnika zlata u Centralnoafričkoj Republici

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 02.02.2023.

17:56

Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov

Do sukoba dolazi usred rastuće nestabilnosti u zemlji bogatoj resursima, koja je poslednjih godina postala jedan od glavnih centara uticaja Rusije u podsaharskoj Africi.

Vladinu ofanzivu predvode neki od procenjenih 1.000 Vagnerovih boraca stacioniranih u CAR od 2018.

Vagner je osnovao Jevgenij Prigožin, biznismen bliskih veza sa Kremljom, a raspoređen je u desetak afričkih zemalja kao deo napora Rusije da projektuje moć na kontinentu i izvlači vredne resurse. Prošlog meseca, SAD su Vagnera označile kao „značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju“, delom zbog njegove sve veće uloge u invaziji Rusije na Ukrajinu.

U Centralnoafričkoj Republici, Vagnerovi borci branili su režim Faustin-Archange Touadera od ponovljenih napada pobunjenika na glavni grad Bangi, i optuženi su za kršenje ljudskih prava.

Sukobi su počeli pre dve nedelje u gradu blizu granice sa Kamerunom i Čadom, sukobljavajući pobunjenike protiv Rusa i vladinih trupa. Prošlog vikenda ponovo je buknulo nasilje u blizini sudanske granice. Između sedam i 17 Vagnerovih boraca bilo je među desetinama žrtava, prema pobunjeničkim izvorima.

"Izgubili smo dvoje [ubijenih] i mnogo ranjenih, ali smo ih pobedili i zaplenili mnoge vojne kamione... Postavili smo zasedu i oni su upali u zamku“, rekao je Ahmadu Ali, viši vođa pobunjeničke Koalicije patriotizma za promene , rekao je u telefonskom intervjuu.

Stručnjaci kažu da je teško utvrditi pouzdane brojke, ali je jasno da je Vagner pretrpeo relativno velike gubitke.

Izvor blizak nacionalnoj vojsci CAR-a rekao je da je sedam Rusa ubijeno u zasedi, što je jedan od najvećih Vagnerovih gubitaka u Africi od borbe protiv islamističkih pobunjenika u Mozambiku 2019.

Ali on je rekao da se snage CAR-a nisu pridružile borbama. „Bila je to bitka između nas i Rusa. Samo su koristili vladine trupe da legitimišu stvari. Rusi su okupirali celu zemlju. Oni su svuda: oni čuvaju granice i vidite ih svuda gde postoje [dragoceni] resursi. Ukrali su sve naše resurse“, rekao je on.

Iako je Tuaderin stisak na moći i dalje jak, novo nasilje ukazuje na veću nestabilnost u CAR nego poslednjih godina, kažu analitičari. Zemlja, jedna od najsiromašnijih na svetu, suočava se sa ekonomskim kolapsom. Niz promena u rasporedu regionalnih sila poslednjih meseci takođe je podigao tenzije.

"Vlada u Bangiju je potpuno bez novca", rekla je Enrika Piko, direktorka Međunarodne krizne grupe za Centralnu Afriku. "Vagner ne kontroliše u potpunosti sva rudarska mesta i još uvek se vode borbe. Pokret grupe [u granične zone] promenio je dinamiku sukoba jer su se pobunjeničke frakcije ujedinile protiv zajedničkog neprijatelja da zaštite svoje prihode od rudarstva.

Mari-Reine Hassen, bivša diplomata i opoziciona političarka, rekla je da predsednik treba da se povuče. „Gubi ga i niko ga ne želi, znam da neće, ali zemlja je u haosu. Ljudi umiru od gladi, nema čiste vode, nema struje“, rekla je ona.

Prošle godine je došlo do još jedne runde sukoba nakon što su Vagnerovi borci napali zanatske rudnike zlata duž granice CAR sa Sudanom. Desetine rudara ubijeno je u najmanje tri napada, a svedoci sa kojima je Gardijan razgovarao opisali su "masakre" boraca koje su identifikovali kao Vagnera, koji su u periodu od šest nedelja prolazili kroz kampove pune rudara migranata i mina.

Otkako je Vagner stigao u Centralnoafričku Republiku, nastojao je da uspostavi kontrolu nad protokom zlata i dijamanata kao deo šireg napora da obezbedi resurse. Analitičari veruju da su grupi u početku obećane koncesije za zlato i druge rudarske usluge za svoje usluge umesto plaćanja u gotovini.

Takvi ustupci dobijaju na značaju pošto je ruska rublja bila pod pritiskom nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Plemeniti metali, posebno zlato, mogli bi da pomognu režimu Vladimira Putina da preživi ekonomski uticaj sankcija.

Novi sukobi su još jedan primer kako je Vagnerova intervencija često povezivana sa povećanjem broja smrtnih slučajeva civila, uprkos hvalisanju grupe da se bore protiv pobunjenika efikasnije od mirovnih snaga UN ili konvencionalnih trupa koje su razmenile bivše kolonijalne sile poput Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: