Mediji: "Šolc se plaši"

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je da razgovara o isporuci borbenih aviona Kijevu plašeći se odgovora Kremlja, piše list "Politiko".

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 02.02.2023.

17:17

Mediji:
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

"Šolc se ne plaši toliko eskalacije sukoba koliko toga da se NATO, a posebno SAD, neće umešati ukoliko bi Rusija preduzme uzvratne mere protiv, na primer, Nemačke", piše list, pozivajući se na neimenovanog savetnika nemačke Vlade.

Kako se navodi, upravo zbog toga je nemački kancelar zahtevao da Vašington isporuči Kijevu tenkove "M1 abrams" – kao uslov za isporuku Ukrajini nemačkih tenkova "leopard". Nemački kancelar je takođe prvi počeo da koči proces kada su pokrenuti razgovori o isporuci borbenih aviona Ukrajini, piše "Politiko".

Naime, Berlin je poslednjih dana više puta upozoravao na opasnosti od eskalacije, istovremeno insistirajući da se NATO ne meša direktno u sukob.

Po mišljenju autora članka, bojazan nemačkog kancelara može se objasniti time što iako član 5 Sporazuma NATO-a poziva države Alijanse da se međusobno pomažu ukoliko se izvrši napad na jednu članicu, ne zahteva od saveznika da odgovore vojnom silom.

U januaru je Vlada Nemačke nakon snažnog pritiska saveznika iz NATO-a saopštila da će isporučiti Ukrajini tenkove "leopard 2" i da će ukinuti ograničenja za druge zemlje kako bi i one mogle isporučiti nemačke tenkove Kijevu iz svojih zaliha. Vašington je takođe najavio slanje tenkova „abrams“ Ukrajini.

Nakon toga je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao Zapad da isporuči Kijevu avione i rakete. Kako su pisali mediji, pojedini predstavnici američke administracije lobiraju za isporuku vojnih lovaca F-16 Kijevu.

Međutim, predsednik SAD Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc saopštili su da Vašington i Berlin neće slati Ukrajini lovce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: