Turski "prst u oko" Zapadu

Turska je kritikovala danas zapadne zemlje koje su privremeno zatvorile svoje konzulate u Istanbulu zabrinute za svoju bezbednost.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.02.2023.

11:54

Turski
EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Podsetimo, zapadne zemlje su takav potez povukle zbog mogućih uzvratnih napada nakon spaljivanja Kurana na protestima u evropskim državama.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je da su zatvaranje konzulata i upozorenja o putovanju u Tursku deo, kako je naveo, zapadne zavere da se naškodi oporavku turskog turizma nakon pandemije koronavirusa i optužio zapadne zemlje za psihološki rat.

Sojlu je istakao da su, na dan kada je Turska proglasila za svoj cilj da privuče 60 miliona turista, zapadne zemlje bile na ivici da započnu novi psihološki rat protiv Ankare.

Sojlu je podsetio da je Turska do sada tokom ove godine izvela čak 60 operacija protiv Islamske države (ID) i privela 95 ljudi.

Oko 2.000 osumnjičenih za pripadnost ID uhapšeno je u Turskoj u više od 1.000 operacija protiv te grupe prošle godine, rekao je Sojlu.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je ranije ove sedmice da su turske vlasti uhapsile više osumnjičenih nakon upozorenja "prijateljske zemlje", ali da nisu pronašle oružje ni municiju, kao i da nije bilo znakova da se planiraju napadi.

Nemačka, Holandija i Velika Britanija su među zemljama koje su ove sedmice zatvorile svoje konzulate u Istanbulu, navodeći da postoji rizik od mogućih uzvratnih napada nakon spaljivanja Kurana u Švedskoj, Holandiji i Danskoj.

SAD i neke druge zemlje u međuvremenu su izdale upozorenja za svoje građane za putovanja u Istanbul, pozivajući na oprez.

U bombaškom napadu u Istanbulu u novembru šest osoba je poginulo, a nekoliko je ranjeno u aveniji Istiklal, poznatom turističkom odredištu, a turske vlasti su za napad okrivile kurdske militante.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: