Sve je počelo i sve se završava na Krimu; Određen rok za preuzimanje?

Načelnik vojno-obaveštajne službe Ukrajine, general-major Kirilo Budanov rekao je "Vašington postu" da ukrajinska vojska "mora da uradi sve da se Krim vrati".

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2023.

11:40

Sve je počelo i sve se završava na Krimu; Određen rok za preuzimanje?
EPA/ALEXEY DRUZHINYN/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT/RIA NOVOSTI

Vremenski okvir za to je, kako je rekao, "do leta".

Rusija je, podsetimo, anektirala Krim 2014. Godine, a to poluostrvo je sada jedan od glavnih ciljeva ukrajinske vojske, odnosno njegovo vraćanje pod ukrajinsko ustrojstvo. I Budanov je sada istakao važnost poluostrva za Ukrajinu, rekavši da će nam Krim biti vraćen.

"Sve je počelo na Krimu 2014. i tu će se sve završiti", rekao je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, prenosi Raša tudej Balkan.

Uprkos spekulacijama zapadnih medija i zvaničnika da Moskva "zvecka nuklearnim oružjem", Budanov ne veruje da bi ga Rusija upotreb la na Krimu.

"To je taktika zastrašivanja", rekao je on. "Rusija je zemlja od koje možete očekivati mnogo, ali ne i potpuni idiotizam. Izvinite, ali to se neće desiti. Izvođenje nuklearnog udara rezultiraće ne samo vojnim porazom Rusije, već i kolapsom Rusije. I oni znaju ovo veoma dobro", rekao je on.

Početkom januara Budanov je dao drugačiji vremenski okvir sukoba, piše "Njuzvik". Tada je rekao da očekuje da će se "najžešće" borbe voditi u martu pre nego što vojska njegove zemlje na proleće izvrši veliki pritisak koji bi doveo do konačnog završetka rata.

"Tada ćemo videti oslobađanje teritorija i nanošenje konačnih poraza Ruskoj Federaciji", rekao je “, rekao je Budanov u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz. "To će se desiti širom Ukrajine, od Krima do Donbasa", dodao je on.

U međuvremenu, zvaničnici Pentagona procenili su da Kijev neće skoro "povratiti kontrolu nad Krimom", a slične procene - koje su razbesnele Kijev - imao je i načelnik generalštaba SAD, general Mark Mili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: