Juriš na bivšu "prestonicu zla": Idu od vrata do vrata; "Naš život postaje pakao"

Jusef Naser nervozno posmatra sa svog krova u Raki kako stotine naoružanih kurdskih boraca čiste ulice bivšeg glavnog grada Islamske države, piše Al-Monitor.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Borci su oprezni da ne padnu u još jednu gerilsku zasedu nakon što je šestoro njihovih drugova ubijeno u napadu ID na lokalni bezbednosni kompleks u decembru, dok su džihadisti pokušavali da oslobode stotine njihovih kolega iz tamošnjeg zatvora.

Dok borci idu od kuće do kuće upozoravajući stanovnike Rake preko zvučnika da ostanu gde jesu, 67-godišnji Naser kaže da se nada "stabilnosti i bezbednosti" u svom rodnom gradu, koji se još uvek oporavlja od užasa vladavine ID.

2017. godine, Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima, uz podršku SAD, proterale su IS iz Rake, grada koji je grupa koristila da proširi svoju vladavinu terora, izvodeći masovna pogubljenja, uključujući odsecanje glava i druga zverstva.

Za traumatizirane stanovnike bivšeg centra ID u Siriji, nedavni napadi i potraga za militantima pojačali su strah od povratka džihadista.

"Ako se ID vrati, to će biti katastrofa", kaže Naser, obučen u tradicionalnu odoru.

"Plašimo se za našu porodicu, našu decu, naše prijatelje."

Stalna briga

U operaciji koja je počela prošle nedelje, borci predvođeni Kurdima patroliraju ulicama Rake pešice, u kamionima i oklopnim vozilima, pod budnim okom zabrinutih roditelja i uplašene dece. Pre vojnog poraza 2019. godine, samoproglašeni 'kalifat' Islamske države uključivao je delove iračke i sirijske teritorije, ali grupa od tada nije imala stalne pozicije.

Umesto toga, oni pokreću sporadične napade na sirijsku vladu i snage predvođene Kurdima na severu i istoku, i napade na iračke trupe i njihove saveznike preko granice.

Vlasti u Raki proglasile su vanredno stanje nakon napada na bezbednosni kompleks i postavile punktove na prilazima gradu. Kako rat u Siriji ulazi u 12. godinu, stanovnici kažu da strahuju od povratka ID. "Zabrinut sam svaki put kada mi deca napuste kuću", kaže Faiza Hasan (45), čiju je kuću policija upravo pretresla.

"U ovom trenutku situacija je veoma teška."

Šezdesetogodišnja Um Mohamed, koja na licu nosi tradicionalne tetovaže u regionu i drži cigaretu u ruci, kaže da je plaši i sam pogled na naoružane muškarce.

"Vidi kako mi se ruke tresu. Bojim se", ponovila je nekoliko puta, dok su se deca okupljala oko nje.

Plan za stvaranje haosa

Brigadni general Ali Hasan iz kurdske policije kaže da je do sada u operaciji uhapšeno oko 150 osumnjičenih džihadista, od kojih su neki visoki zvaničnici ID.

On objašnjava da je ID "promenila strategiju i sada više ne sprovodi pojedinačne već kolektivne napade", u kojima gađa zatvore u kojima se nalaze njeni pripadnici.

Nedavni napad na Raku bio je najznačajniji napad džihadista od kada su borci ID upali u zatvor Ghvairan u gradu Hasakeh koji kontrolišu Kurdi u januaru 2022, što je njihova najveća ofanziva u godinama.

Stotine su ubijene u jednonedeljnoj raciji za oslobađanje zatvorenih džihadista.

Hasan kaže da grupa pokušava da se "ponovo izgradi ovim operacijama".

"Izgleda da postoji veliki plan da se zauzme zatvor i napravi haos", kaže on i dodaje da je cilj čišćenja da se spreči takav scenario.

Ali neki stanovnici strahuju da svi ovi napori nisu dovoljni da se IS zaustavi.

"Koliko god bezbednosnih operacija pokrenuli, neće moći da zaplene svo oružje", kaže 30-godišnji Ahmed Hamad.

On dodaje da region, koji se bori da stane na noge nakon godina rata, ima veoma ograničena finansijska sredstva za borbu protiv militanata.

Lokalni zatvor, prepun džihadista, zabrinjava Hamada, koji živi u blizini.

"Plašimo se svega jer nemamo ništa", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu