Sovjeti su lansirali "Sputnjik", a Putin rakete. Moć cara raste

U analizi postsovjetske istorije, Forin afers piše da ruski predsednik gradi novo carstvo i da je njegova moć ojačala.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2023.

09:41

Sovjeti su lansirali
EPA-EFE/ALEXEY DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Rusija je, kako se ocenjuje, upravo proživela najstrašniju godinu u postsovjetskoj istoriji. Ali,m uprkos sve većim gubicima ruskih života i moralnim porazima, nije došlo do slamanja nacionalnih temelja.

Naravno, Rusi su podeljena nacija, a njihova mišljenja polarizovana, ocenjuje list, navodeći da smo daleko od toga da je Putinova moć oslabila. Čak šta više "specijalna vojna operacija" samo ju je ojačala.

“Oni koji se boje Putina - ili su pobegli iz zemlje ili ćute. Režim ima zastrašujući arsenal oružja koje može da primeni protiv svakoga ko progovori ili na drugi način izrazi neslaganje s režimom. Kremlj se koristi pravnim sistemom za slamanje bilo kakve opozicije, zatvorski kažnjavajući antiratne aktiviste. Putin je zatvorio ili blokirao pristup gotovo svim nezavisnim medijima, prilepivši im etiketu nacionalnog izdajnika”, prenosi Jutarnji list.

U tekstu se ocenjuje i da je, umesto protesta, većina Rusa jasno demonstrirala da će se radije prilagoditi situaciji, nego ustati protiv sistema. Čak ni beg iz zemlje ne treba nužno posmatrati kao oblik protesta: za mnoge je to jednostavno pragmatičan odgovor na to kako izbeći smrt ili ne postati ubica Ukrajinaca.

“Putin upravo gradi novo ‘carstvo‘, ali mu ne ide onako kako je zamišljao. Jedan od glavnih oslonaca sovjetske države bili su grandiozni komunistički građevinski projekti. Ali novi se car upustio u obnovu moskovskog carstva uništavajući te iste komunističke projekte ruskim projektilima; naime, značajan deo ukrajinske infrastrukture koju je Putin napadao izgradili su njegovi prethodnici u dvadesetom veku. Sovjetski savez lansirao je u svemir prvi satelit koji je napravio čovek, ‘Sputnjik’, i prvog čoveka, Jurija Gagarina. Putin pak lansira smrtonosne projektile na susednu zemlju”, ocenjuje Forin afers.

Značajan deo stanovništva gotovo je prevideo Putinovo kršenje samog društvenog ugovora koji je postavio godinama pre početka "specijalne operacije". Kremlj je na početku uveravao naciju da u Ukrajini idu samo vojni profesionalci i rade svoj posao. Obećavali su Rusima da će, sve dok podržavaju režim, njihove osnovne potrebe biti zadovoljene, a život ostati isti kakav je bio dosad.

Više to obećanje ne može održati. Putin zahteva od nacije da i sama učestvuje u onome u što se on upustio. Sada su mu potrebna tela Rusa da ih prinese kao žrtve. Ta promena paradigme opravdana je obećanjem da će smrt građana iskupiti njihove zemaljske grehe, kako je jednom rekao patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve. Ponekad što je laž strašnija, a opravdanje užasa čudnije, to će većina lakše odluči da poveruje u nju, ocenjuje Forin afers.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: