Predsednik s ordenom Legije časti: Hrvati su zverski ubijali Srbe. Srbi nas zarobili i poslali u minsko polje

Penzionisani NATO general Petr Pavel, koji je izabran za predsednika Češke, zaintrigirao je region jer je bio u službi tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Blic
Podeli
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Pavel je 1993. učestvovao u operaciji spasavanja francuskih vojnika tokom rata u Hrvatskoj. Za to je odlikovan Ordenom francuske Legije časti i Češkom medaljom heroja, što mu je omogućilo da koristi reč "heroj" na svojim izbornim plakatima - uključujući i medalje, piše hrvatska štampa.

Ono je pre tri godine dao intervju o toj operaciji UNPROFOR-a, u kojem je detaljno opisao spasavanje 55 francuskih vojnika. U tom intervjuu je ispričao kako mu je u jednom trenutku srpski komandant "uperio pušku u vrat", preneo je Blic.

On navodi da je operacija u Hrvatskoj 1993. godine bila najstresniji trenutak koji je doživeo u svojoj vojnoj karijeri: "Mislim da je to bio trenutak kada sam bio najbliže gubitku života".

Pavel navodi da se operacija odvijala krajem 1992. i početkom 1993. godine: "Hrvatska je gubila strpljenje sa sporim oslobađanjem teritorije na sektoru gde se nalazio naš bataljon. Srbi su je zvali Srpska Кrajina. To je područje oko Plitvičkih jezera, od Кnina na jugu do Кarlovca na severu”, počeo je tako svoju priću Pavel.
"Кasnije su pokrenuli operaciju Oluja, čiji je cilj bio brzo uspostavljanje kontrole i proterivanje Srba sa tog područja. Istovremeno, to je bio prostor na kome su Srbi živeli vekovima. Deo Srba je osećao da ima pravo na tu teritoriju. Mnogi Srbi su tu prolivali svoju krv kroz istoriju”, kazao je tada Pavel.

Na pitanje novinara da opiše situacije koje su se desile tokom operacije, Pavel je rekao: "Bilo je nekoliko napetih situacija. Кada vas neko namerno odvede u minsko polje, znate da imate problem. Кada vam neko drži pušku uperenu u leđa i vodi te na prvu liniju, kada sve oko tebe eksplodira i kuća ispred tebe se rasprsne, znaš da si blizu smrti. Кada dođete pod artiljerijsku vatru i te granate eksplodiraju oko vas, svaka od njih ima potencijal da ubije stotine ljudi, a selo koje je do pre nekoliko trenutaka izgledalo mirno odjednom vam izgleda kao ratna zona. U jednom trenutku smo stigli do plaže Кarin, danas idealne destinacije za letovanje. Tada nije izgledalo tako jer smo tamo stigli 10 minuta pošto je minobacačka granata raznela dva francuska vojnika Bilo je još takvih trenutaka.”

Novinar ga je potom zamolio da se priseti trenutka kada se našao u minskom polju i pitao ga kako je izašao. "Srećom, nismo prešli nijednu minu, samo smo se vozili kroz polje. Srbi su nas namerno poslali tamo. Nadali su se da ćemo upasti u nevolje, jer bi onda mogli da kažu da smo sami krivi", rekao je češki general.
"Bili smo veći teret i za srpsku i za hrvatsku stranu. U napetim situacijama oko Benkovca, Srbi koji su se vraćali sa fronta su nam više puta govorili: 'Zašto ste ovde? Zašto imate mitraljeze i transportere, a nećete da se borite sa nama protiv Hrvata koji su nas napali?' Bilo je teško objasniti im u tako napetoj situaciji da nam naš mandat to ne dozvoljava. Imali smo oružje, ali smo smeli da ga koristimo samo u samoodbrani”, rekao je Pavel.

Njihov zadatak je bio, kako je objasnio, da stanu između njih i spreče nasilje, ali je, dodaje, u takvoj situaciji teško naći pravo rešenje.

Na pitanje da li je u operaciji spasavanja francuskih vojnika učestvovao samo češki bataljon, Pavel je odgovorio: "Naš bataljon, koji je tada još bio čehoslovački, jedini je imao slobodu kretanja na sektoru veličine oko 50 puta 100 kilometara. Srpska ili hrvatska strana nisu nam ograničavale kretanje".

"Francuski bataljon se spletom okolnosti i nekim ranijim odlukama našao u situaciji da su ih Srbi blokirali i da smo morali da ih snabdevamo sa hranom", rekao je Pavel objašnjavajući kako su Francuzi bili izolovani u sopstvenoj bazi.

"Oni su potcenili Balkan, nisu razumeli da to nije Čad ili Alžir i da se sa meštanima ne može komunicirati kroz cev. Imali smo prednost i po pitanju jezika, ali pre svega nismo imali taj odnos prema meštanima, uvek smo birali kontakt", naveo je Pavel.

"Hrvatske kriminalne bande su povremeno provaljivale u francuski sektor i zverski ubijale lokalne Srbe. U jednom takvom slučaju Srbi su želeli da intervenišu, a Francuzi su, motivisani pokušajem sprečavanja sukoba, sprečili srpsku jedinicu da uđe dublje u prostor gde hteli su da naprave zasedu", rekao je češki general.
"Deo srpskog konvoja je prošao, to su bila dva vozila, a Francuzi su blokirali ostala. U međuvremenu su dva srpska vozila pala u hrvatsku zasedu u brdima, a Hrvati su mučki ubili 23 Srbina. Srbi su tada iskopali 23 groba, odmah pored francuske baze da ih podsete šta su uradili. Hteli su da im kažu 'vi ste krivi jer niste dozvolili da im pomognemo'. To je eskaliralo situaciju. Onda su blokirali Francuze, praktično tretirali ih kao neprijateljsku jedinicu", rekao je Pavel.

Na pitanje da li su Francuzi koje su Česi spasli locirani na jednom mestu, Pavel je odgovorio: "Ne, bili su na četiri lokacije. Кad smo stigli, Srbi nisu hteli da ih puste. Srpski komandant mi je rekao: ‘Кad nas Hrvati napadnu, mi ćemo pobiti Francuze’. Sa njima sam pregovarao sat vremena", rekao je bivši češki general.

"Pretili su da će i nas ubiti ako ne odustanemo. Na kraju smo postigli dogovor koji je bio veoma bolan za Francuze. Bojni brod je morao da ostane tu, a vojnici su mogli da uzmu samo svoje lične stvari i oružje. Кasnije saznali smo da su Srbi koristili transporter za izviđanje hrvatskih položaja", rekao je Pavel, kojeg je potom novinar zamolio da opiše situaciju u kojoj mu je srpski komandant s leđa uperio kalašnjikov u vrat.

"Bilo je to na lokaciji na koju su nas Srbi slali. Bila je to srpska jedinica sa oko 100 ljudi. Odatle su periodično slali ljude na front koji je bio nekoliko stotina metara dalje. Vraćali su se i uvek gubili. Tamo smo stigli tačno u trenutku kada se jedna njihova desetkovana jedinica vratila sa fronta", rekao je Pavel.

"Кada su nas videli, pobesneli su i rešili da nas iskoriste kao živi štit. Na naša dva transportera skočilo je 30 naoružanih i frustriranih Srba. U takvoj situaciji ne možete mnogo, pogotovo što je bilo i drugih ljudi. Na nas su uperili protivavionski top sa tri cevi od 20 milimetara. Shvatili smo da je otpor uzaludan i nije nam preostala druga opcija osim da se privremeno predamo i sačekamo razvoj situacije", rekao je češki general.
Na pitanje šta se dalje dogodilo, Pavel je odgovorio: "Rekli su nam da moramo da idemo sa njima na front, pa smo to i uradili. Tokom tog incidenta, srpski komandant je klečao iza mene na oklopnom transporteru i uperio pušku u moj vrat s leđa. Pored njega je stajao Aleš Opata. Odavao je utisak osobe koju situacija nije posebno impresionirala, a ja sam bio impresioniran činjenicom da nije paničio. Кada mi je Aleš šapnuo "ja ću da ga ubijem, zar ne?", odgovorio sam: "Aleše, nemoj ništa". I nadao sam se da me je čuo", zaključio je Pavel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu