"Nemamo neprijateljske namere prema Pjongjangu"

Bela kuća odbacila optužbe Severne Koreje da su vojni manevri SAD i njihovih južnokorejskih saveznika u Žutom moru doveli do eskalacije neprijateljstva.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.02.2023.

07:55

Shutterstock/Andrea Izzotti

Bela kuća u istom saopštenju dodala da SAD nemaju neprijateljske namere prema Pjongjangu.

"Jasno smo stavili do znanja da nemamo neprijateljske namere prema Severnoj Koreji i tražimo ozbiljan i održiv diplomatski pristup kako bismo rešili celi niz pitanja koja brinu obe Koreje i zemlje u regionu", saopštila je portparolka Veća za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adriana Vatson, prenosi Rojters.

Saopštenje Bele kuće je usledio je nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo juče da su vojni manevri SAD i njihovih južnokorejskih saveznika u Žutom moru doveli situaciju do "ekstremne crvene linije" i prete da pretvore celo korejsko poluostrvo u "ogromni ratni arsenal i kritičnu ratnu zonu".

U saopštenju severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, koje je prenela državna novinska agencija KCNA, Pjongjang poručuje da nije zainteresovan za dijalog sve dok Vašington vodi neprijateljsku politiku, prenosi Rojters.

Južna Koreja i SAD izvele su zajedničke, kombinovane vazdušne manevre iznad Žutog mora u kojima su učestvovali strateški bombarder B-1B, stelt lovci F-22 i F-35B iz američkog ratnog vazduhoplovstva, kao i južnokorejski borbeni avioni F-35A, prenela je južnokorejska agencija Jonhap.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: