Velika greška ili...

Novi nemački ministar odbrane, socijaldemokrata Boris Pistorius, smatra da je ukidanje služenja vojnog roka bila greška.

Izvor: DW

Četvrtak, 02.02.2023.

07:30

Velika greška ili...
Ilustracija: Shutterstock/Tobias G. Sommer

Ali, on ne planira ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka. Šta o tome misle u ostalim strankama?

Lindner, koji je u Šolcovom kabinetu ministar finansija, dodao je da svi napori moraju biti usredsređeni na "jačanje Bundesvera kao visoko profesionalne armije". Osim toga, kaže, uklanjanje jedne kompletne generacije iz procesa sticanja stručnog obrazovanja nanelo bi "veliku štetu" u svim ekonomskim područjima. Lindner smatra da je generacija mladih "veoma mnogo izgubila u pandemiji" i da "sada ne bi trebalo da se spekuliše o novoj obavezi".
  • "Teške posledice za privredu i društvo"


Lindnerova partijska koleginica Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja je predsedavajuća Odboru za odbranu Bundestaga, pre toga je bila manje jednoznačna. Za dnevni list "Zidojče cajtung" rekla je da bi ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka imalo teške posledice za privredu i društvo, i ukazala na nedostatak stručne radne snage. Ipak, ona je svoje protivljenje ograničila:

"Principijelno ukidanje vojnog roka važi samo u vreme mira. U slučaju napetosti ili odbrambenom slučaju, može opet da se aktivira." Osim toga, Štrak-Cimerman naglašava da su jednostavni odgovori "da" i "ne" – nedovoljno dalekovidi.

Savez nemačkih rezervista izjasnio se za ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka. Predsednik Saveza Patrik Zensburg je za televiziju "Velt" izjavio da se Nemačka ne može odbraniti bez obaveznog služenja vojnog roka, jer 200.000 vojnika i 100.000 rezervista nisu dovoljni u slučaju ratne opasnosti.
  • Obavezni vojni rok i moderni Bundesver – može li to zajedno?


Zamenik šefa liberala Johanes Fogel na Tviteru je napisao da bi ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka bilo u suprotnosti s modernizacijom Bundesvera. Dodao je da vojni stručnjaci stalno ukazuju na to da su današnji sistemi naoružanja složeniji nego ranije i da su im zato potrebni specijalisti, što ne može da obezbedi redovno služenje vojnog roka.

Diskusiju kritikuje i opoziciona Levica. "Ne prođe ni dan, a da neki predstavnik socijaldemokrata, liberala i Zelenih ne istupi s novim predlogom za eskalaciju: isporuka tenkova, borbenih aviona, sada ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka", kaže Jan Korte iz poslaničke grupe Levice u Bundestagu. On ocenjuje da ukidanje obaveze služenja vojnog roka nije bilo pogrešno, već je to bio "civilizacijski napredak".
  • Izjava ministra pokrenula javnu debatu


Diskusiju o vojnom roku pokrenuo je novi nemački ministar odbrane Boris Pistorius svojom prošlonedeljnom izjavom: "Ako me pitate kao civila, kao građanina, kao političara, rekao bih: ukidanje obaveznog služenja vojnog roka bila je greška". On je dodao da to ne misli zbog rata u Ukrajini, već principijelno:

"Našoj parlamentarnoj armiji je mesto u centru društva. Ranije su za svakim drugim kuhinjskim stolom sedeli vojni obveznici. I na taj način je postojala povezanost sa civilnim društvom."

Pistorius je ipak objasnio da trenutno ne planira ponovno uvođenje služenja vojnog roka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: