Šest uslova Kurtija: Mora, ne može, reciprocitet, oružje i Vučić

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo danas na sednici skupštine u Prištini šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.02.2023.

12:35

Šest uslova Kurtija: Mora, ne može, reciprocitet, oružje i Vučić
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Prema Kurtijevim rečima, Udruženje, kako on naziva ZSO, mora biti u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima, prenosi Reporteri.

Drugi uslov koji Kurti navodi je da ZSO ne može biti jednonacionalna, da mora promeniti naziv i služiti samo za horizontalnu saradnju opština, a treći da prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi treba da ojačaju princip reciprociteta između, kako je naveo, "dve države" i uzmu u obzir evropske standarde i modele.

Kurti dalje kaže da pre osnivanja ZSO moraju biti ugašene, kako je naveo, "nelegalne strukture Srbije na severu" i predato sve nelegalno oružje. Peti uslov koji je Kurti naveo je da je ZSO deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon, kako kaže, "medjusobnog priznavanja".

Šesti uslov Kurtija je da predsednik Srbije povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, u kojima traži da te države ne prihvate aplikaciju Prištine za članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: