Kraj: Mitropolit Joanikije oslobođen

Sud u Podgorici doneo oslobađajuću presudu za mitropolita Joanikija i osam sveštenika SPC u Crnoj Gori

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.02.2023.

10:15

Kraj: Mitropolit Joanikije oslobođen
Foto: Profimedia

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su danas optužbi da su 2020. godine postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i da su se na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću okupili zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta.

Reč je molitvenom hodu koji je u Nikšiću održan na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine. Osim mitropolita Joanikija optužnicom su obuhvaćeni i sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Danilo Zirojević, Vasilije Brborić, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić i Nikola Marojević.

Odluka je donesena u Osnovnom sudu u Nikšiću, gde su njihovi advokati istakli u završnim rečima da mitropolit i osmorica sveštenika nisu izvršila krivično delo koje im se stavlja na teret.

Advokat Sava Kostić je kazao da je reč o istorijskom postupku ne samo za pravosudje, već i za istoriju Crne Gore jer se nikada nije desilo da mitropolit i sveštenici budu uhapšeni od svoje države i policije, a onda da im se sudi.

Advokati su u završnim rečima istakli da 12.maja 2020. godine nije održana litija već molitveni hod, da niko od sveštenika nije pozivao narod da se okupi, kao i da se prvi slučaj zaraze korona virusom u Nikšiću nakon tog dana pojavio tek 23. juna 2020.

Mitropolit Joanikije je rekao da su toga dana uradili jedino ono što su mogli - izašli u susret narodu koji je došao iz pijeteta i poštovanja prema Svetom Vasiliju i krenuli u molitveni hod. Na taj način su, kako je rekao, sprečili mogući haos. "Ovako se narod razišao blagovremeno, svi otišli zadovoljni i bez posledica", kazao je mitropolit i istakao da nadležni organi nisu radili svoj posao.

Podsetio ih je da su u tom periodu održavani i politički skupovi i da država, policija i tužilaštvo nisu reagovali.

Ostali okrivljeni su istakli da je ovaj proces montiran, a da je obaveza sveštenika da tog i svih drugih dana budu sa narodom, kao i uz narod, kao i da nisu pozivali narod na okupljanje, niti je 12. maja 2020. organizovana litija. Svi su istakli da je u ovom postupku, ali i u životu, najvažnije da ostanemo ljudi, prenele su podgoričke Vijesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: