Belorusija potvrdila: Vojska je spremna

Beloruska vojska počela je samostalno da koristi operativno-taktički raketni sistem "iskander“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA/TATYANA ZENKOVICH
EPA/TATYANA ZENKOVICH

Beloruski vojnici koje će rukovati "iskanderima“ završili su obuku u saradnji sa Centrom za vojnu obuku Oružanih snaga Rusije.

"Po završetku teorijskog dela obuke, oni su prošli i praktičnu obuku na beloruskim poligonima“, dodao je načelnik raketnih snaga i artiljerije beloruske vojske, pukovnik Ruslan Čehov.

Kako je dodao, Belorusija raspolaže sa dovoljno raketa za sistem "iskander“ koje joj omogućavaju "da izvrši bilo koji zadatak na udaljenosti do 500 kilometara“.

"U sastavu raketnih snaga Oružanih snaga Belorusije nedostajao je upravo takav sistem – sistem koji je u stanju da izvršava zadatke na udaljenosti većoj od 300 kilometara“, rekao je Čehov.

U decembru 2022. godine predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da su sistemi S-400 i "iskander“ stupili na borbeno dežurstvo.

Kako je istakao, Belorusija je kupila od Rusije dovoljan broj raketnih sistema "iskander“ i protivvazdušnih raketnih sistema S-400 "trijumf“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu