Žele NATO PVO sisteme

Bratislava -- Sistemi PVO NATO saveznika mogu da budu raspoređeni u Slovačkoj, rekao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Nađ je takođe objasnio da trenutno raspoređeni sistemi Patriot neće otići pre nego što budu prvi zamenjeni.

On je govorio tokom debate u slovačkoj skupštini o predlogu sporazuma o prisustvu stranih oružanih snaga država NATO na tlu Slovačke, kada je objasnio da dozvola za prisustvo stranih vojnika u Slovačkoj treba da bude proširena na oružane snage svih zemalja NATO, a da broj do 3.000 vojnika ostane isti, preneo je TASR.

"Tokom marta očekujemo odlazak Patriota koji je obezbedio SAD", rekao je Nađ i dodao da se do tada očekuje da će sistem PVO iz Italije biti postavljen kao zamena.

Cilj zakona je da se ubrza sposobnost reagovanja i olakša zamena kontingenata.

Poslanik i predsednik stranke Smer - socijaldemokratija Robert Fico zahtevao je informacije o stanju vojne opreme u Slovačkoj i zaštiti vazdušnog prostora Slovačke.

Fico je pitao o stvarnom tehničkom stanju PVO sistema S-300 koji je Slovačka poslala Ukrajini, jer je želeo da zna kako je moguće da sistem pomaže u odbrani Ukrajine kada ga je Ministarstvo odbrane nazvalo neoperativnim.

On je takođe zahtevao da sazna pravo stanje zaštite vazdušnog prostora Slovačke, ukoliko budu uklonjene dve postojeće baterije protivvazdušne odbrane i koliko dugo će slovački vazdušni prostor braniti poljski i češki avioni.

Pored toga, Fico je pitao kada će pošiljka od 14 tenkova Leopard iz Nemačke biti isporučena u Slovačku, zbog zamene pešadijskih vojnih vozila poklonjenih Ukrajini, kao i da li će ti tenkovi morati na remont.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu